Gazdaság

2014.03.29. 07:19

Mégsem növeli termelését az esztergomi Suzuki

A korábban jelzett érdemi növekedés helyett gyakorlatilag termelésének stagnálásával számol az idén a Magyar Suzuki Zrt. Ennek kapcsán a Napi.hu annak járt utána, hogy ez miként érintheti a hazai ipari termelés, illetve az ipar motorjának számító autószektor 2014-es összteljesítményét.

napi.hu/kemma.hu

Jelentősen csökkentette idei termelési terveit a Magyar Suzuki Zrt. - írja a Napi.hu. Hiszasi Takeucsi vezérigazgató szerint a tavalyi 161 ezer után - az aktuális megrendelésállomány alapján - 162 ezer autó készülhet Esztergomban. Ez ahhoz képest meglepetés, hogy tavaly még 170-175 ezer volt a terv, idén pedig Urbán László vezérigazgató-helyettes 200 ezres darabszámról beszélt. Ez azt jelenti, hogy az ipari termelés idei növekedéséhez az esztergomi gyár a jelenlegi prognózis szerint mégsem tud érdemben hozzájárulni, ami a beszállítók számára is rossz hír. (Az nem publikus információ, hogy az egyes modellekben mekkora a hazai beszállítóktól származó egységek aránya.) A társaság tájékoztatása szerint mindez a foglalkoztatást nem érinti, azaz továbbra is 3,1 ezer dolgozónak adnak munkát.

A portál elemzése szerint a jó hír az, hogy a hazai ipari termelés idénre várt tempós növekedési kilátásait a Suzuki stagnálása szabad szemmel alig látható mértékben befolyásolja csak. Ennek jórészt az az oka, hogy bár a közúti járműgyártás adta tavaly a magyarországi ipari termelés értékének közel negyedét, a konkrét autógyártás részesedése - beszállítók, háttéripar, motorgyártás, stb. nélkül - viszonylag szerény, mintegy 6 százalék. (A legfrissebb, idén januári adatok már a közútijármű-gyártás 26 százalékos részesedését mutatták az egy évvel korábbi 20,6 százalékkal.)

A teljes elemzés itt olvasható.

napi.hu/kemma.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!