Gazdaság

2014.01.03. 18:47

Lovagkeresztet kapott a tatabányai vállalkozó

A VOSZ megyei szervezetének elnöke, a tatabányai P-Metál Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Pordán Zsigmond a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át decemberben, a művészetek Palotájában.

Mórocz Károly

Váratlanul érte a kitüntetés?
– Igen. Annyit tudtam, hogy a javaslatot elküldték még nyáron. Egy nappal az ünnepség előtt Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára telefonált, amikor éppen hazafelé tartottam egy külföldi útról, hogy feltétlenül legyek ott a vállalkozók napján, a Művészetek Palotájában.

– Milyen gondolatok kavarogtak Önben, amikor Varga Mihály minisztertől átvette a Lovagkeresztet?
– Először is arra gondoltam, hogy a díjnak legalább a fele a feleségemet, Ibolyát illeti, aki a VOSZ megyei titkára, irodavezetője. Rengeteget segít a napi munkában és a nagy rendezvények szervezésében egyaránt. Aztán az villant be, hogy legalább száz olyan embert ismerek a megyében, aki ezt megkaphatta volna... Az ünnepi órák utáni napokban visszatekintettem az elmúlt négy és fél évtizedemre, ennyit töltöttem az egyetemi évekkel együtt a munka világában.

– „Csak” ezért valószínűleg nem kapott volna ilyen kitüntetést.
– Mindig egyfajta kényszert éreztem, hogy tegyek valamit a közösségekért. Említhetem elsőként akár a focicsapatunkat, vagy 1970-ben az árvízi védekezést, később a kamarai munkát.

Névjegy

Pordán Zsigmond

Született: 1950. 12. 24., Császár

Iskolák: Veszprémi Vegyipari Technikum, Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem (öntőmérnök), Budapesti Műszaki Egyetem (gazdasági mérnök)

Munkahelyek: Gamma Művek kisbéri gyáregysége, Duna Kft., P-Metál Kft.

Család: Nős, négy gyermek édesapja

Kitüntetések: Az Év Vállalkozója (2000), A Magyar Gazdaságért Díj (2008)

Hobbi: sport, utazás

– Hogyan lett a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége megyei szervezetének elnöke?
– A kilencvenes évek végén az akkor megszűnő kézműipari kamarából toborozták a leendő VOSZ-tagokat. A 19 megyei alapító között voltam 1999-ben, megtiszteltek bizalmukkal, megválasztottak – azóta, tehát már 14 éve elnök vagyok. Fontosnak tartom, hogy az alulról, önkéntes alapon szerveződő VOSZ-nak erős bázisa van a megyében. A tagok döntő többsége kis- és középvállalkozó, de például ma már az esztergomi Magyar Suzuki Zrt. és beszállítói körének egy része is VOSZ-tag. Folytatni szeretnénk úgy a munkát a következő években, mint eddig, tehát például minden olyan fórumot megszervezünk, ami valamilyen támpontot, hasznosítható ismeretet ad. Hogy meddig folytatom ezt? Nincs meghatározott idő, a mandátumomn 2016-ig szól.

– Térjünk át a közvetlen gazdaságra. Mikor alapította a P-Metál Kft.-t?
– A miskolci egyetemen végeztem 1974-ben, utána a Gamma kisbéri gyáregységében az alumíniumöntöde vezetője lettem. A kilencvenes évek elejére „gyűjtöttem” annyi szakmai tapasztalatot és kapcsolati tőkét, hogy bele mertem vágni egy önálló vállalkozásba. Először béreltem Tatabányán az Egység úti telephelyet, majd meg is vásároltam. Rögös volt az út, de nem bántam meg.

– Pontosan mivel foglalkoznak?
– Eleinte nagyrészt fémkereskedelemmel, ma három fő tevékenységi körük van, az öntvénygyártás, a  lakatosmunka és az alumíniumötvözet-gyártás. Az utóbbihoz egy spektrométerrel állítják be hihetetlenül nagy pontossággal az összetételt. Ebben az esetben még a század százalék is számít.

– Gondolom, ebben az iparágban különösen lényeges a pontosság, ugyanakkor a gyorsaság, a megbízhatóság.
– Így van, és mindezt a válság fel is erősítette. Úgy gondolom, elismerik a munkánkat, és ennek is köszönhető, hogy termékeink négyötödét exportáljuk Németországba, Ausztriába, vagy éppen az Egyesült Arab Emirátusokba. Nagy szívfájdalmam, hogy ugyanakkor néhány kilométerre, a Tatabánya-Környe Ipari Parkba nem jutnak el a termékeink. A transzformátor görgőinket például kimondottan a Siemensnek gyártjuk, ez a nettó árbevételünknek mintegy ötödét, 20 százalékát teszi ki.

– Hogyan élték át a válságot?
– Felemásan. Az árbevételünk ugyan jelentősen csökkent 2009-ben, de a cég így is nyereséges maradt, és nem kellett létszámot leépíteni. Egy öt évvel ezelőtti K+F (Kutatás + Fejlesztés) területén nyert pályázatnak köszönhetően olyan technológiai fejlesztéseket hajtottunk végre, amelyek lehetővé tették a legnagyobb minőségi követelményű öntvények gyártását. Vásároltunk egy szemcseszóró berendezést, a telephelyfejlesztési pályázat keretén belül új iroda, öltöző, fürdőépület készült. Képesek vagyunk ipari robotok alkatrészeinek, valamint gépipari, villamosipari és röntgenalkatrészek gyártására, amelyekre  megnőtt a kereslet. Az utóbbi években teljesen felújítottuk az üzemcsarnokot és a raktárat. Folyamatosan érkeznek hozzánk fiatalok, akik beilleszkednek az idősebb, tapasztalt szakemberek közé, ezáltal kialakult egy ütőképes gárda.

– Mit hoz a jövő?
– Sikeres évet zártunk, jobbat, mint a tavalyi, mindent összevetve a második legeredményesebbet. Mérsékelten optimista vagyok, annak nagyon örülök, hogy kedvezőek a kilátások, már most megvannak a rendelések januárra.

– Családban marad a vállalkozás?
– nagy segítségünkre van. A fiam elvégezte a Corvinus Egyetemet, kétdiplomás közgazdász. Nálunk dolgozik, a marketingben. Remélem, hogy marad Tatabányán... 

Príma Díjakra 40 millió gyűlt össze 8 év alatt

Mint a 24 Óra rendszeresen hírt adott róla, fontosnak tartja a VOSZ megyei szervezete a kultúra, a tudomány és a sport támogatását. Nyolc alkalommal adták már át Príma Díjakat a megyében, amelyekre eleinte nagyrészt a tagoktól jött össze a pénz, eddig összesen több mint 40 millió forint. A 2013-as esztendő olyan szempontból rendhagyó volt, hogy a megszokottnál jóval többen segítették a humán szférát ilyen módon a vállalkozók közül. Pordán Zsigmond elmondta, hogy ez megfelelő alap a 2014-es Príma Díjakhoz; ahhoz, hogy országos szinten ebben is a legjobbak között maradjon a megye.

Mórocz Károly Névjegy Pordán Zsigmond

Született: 1950. 12. 24., Császár

Iskolák: Veszprémi Vegyipari Technikum, Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem (öntőmérnök), Budapesti Műszaki Egyetem (gazdasági mérnök)

Munkahelyek: Gamma Művek kisbéri gyáregysége, Duna Kft., P-Metál Kft.

Család: Nős, négy gyermek édesapja

Kitüntetések: Az Év Vállalkozója (2000), A Magyar Gazdaságért Díj (2008)

Hobbi: sport, utazás Príma Díjakra 40 millió gyűlt össze 8 év alatt Mint a 24 Óra rendszeresen hírt adott róla, fontosnak tartja a VOSZ megyei szervezete a kultúra, a tudomány és a sport támogatását. Nyolc alkalommal adták már át Príma Díjakat a megyében, amelyekre eleinte nagyrészt a tagoktól jött össze a pénz, eddig összesen több mint 40 millió forint. A 2013-as esztendő olyan szempontból rendhagyó volt, hogy a megszokottnál jóval többen segítették a humán szférát ilyen módon a vállalkozók közül. Pordán Zsigmond elmondta, hogy ez megfelelő alap a 2014-es Príma Díjakhoz; ahhoz, hogy országos szinten ebben is a legjobbak között maradjon a megye. -->

Címkék#Tatabánya
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!