Gazdaság

2011.10.31. 14:46

Holcim: a kötelezőn felül is segítenek a dolgozóiknak

Törvényi előírásokon felüli szociális lehetőségeket ajánlott fel dolgozóinak a lábatlani Holcim Hungária Zrt.

Fenyvesi Károly

A Holcim Hungária Zrt. vezetése a szakszervezetekkel egyeztetve, a törvényi előírásokon, illetve a kollektív szerződésben foglaltakon felüli szociális lehetőségeket ajánlott fel azoknak a dolgozóknak, akik a Lábatlanon is cementüzemet üzemeltető cég miskolci cementgyárában a távozás mellett döntenek. A Holcim majdnem egy éven át úgy fizette a mintegy százötven, Miskolci Cementgyárban dolgozó munkatársát, hogy a kialakult jogi helyzet következményeként ott le kellett állítania a termelést.

A zrt. arról is tájékoztatást adott, a Legfelsőbb Bíróság 2010. november 15-ei döntése óta a Holcim Hungária számos kísérletet tett arra, hogy a gyár üzemeltetése és a munkahelyek megtartása érdekében peren kívüli megoldást találjon a Magyar Cement Kft.-vel. A jogi zsákutca megoldására tett összes javaslatot visszautasította a kft. Az Európában zajló gazdasági válság és a magyarországi drasztikus építőipari visszaesés súlyos nyomás alá helyezte a Holcim Hungáriát. A hosszú ideje fennálló jogi patthelyzet és kedvezőtlen gazdasági kilátások miatt kialakult bizonytalanságban kínál lehetőséget a váltásra munkatársainak a Holcim. A vállalat a szakszervezetekkel egyeztetve korábban kidolgozott egy szociális csomagot elbocsátások esetére. Most ezt a juttatást kaphatják meg azok a dolgozók, akik önként a távozás mellett döntenek.

A Holcim – közleménye szerint – továbbra is szilárdan elkötelezett a magyar építőanyag-ipari piac iránt, már megoldotta vevői zavartalan kiszolgálását, minden lépést megtesz annak érdekében, hogy megvédje befektetését és beruházásait Miskolcon.

Nem tett jót a hangulatnak a tétlenség, a reménytelen várakozás sem

A Legfelsőbb Bíróság 2010. november 15-ei döntése szerint a Miskolci Cementgyár termelőeszközei, berendezései a Holcim Hungária tulajdonában maradtak, míg a cementgyár ingatlanjait a bíróság megosztva hagyta a Holcim és a Magyar Cement Kft. között. A döntés patthelyzetet teremtett, nem tette lehetővé a gyár működtetését egyik jogvitában álló fél, a Holcim Hungária Zrt. és a Magyar Cement Kft. számára sem. A Holcim azonnal bérleti és vételi ajánlatot is tett a Magyar Cement Kft.-nek, melyet az nem fogadott el, majd visszautasította a két fél között zajló összes jogi vita lezárása érdekében felajánlott 20 milliárd forint értékű ajánlatot és a mediátor bevonását is.

Az elmúlt egy év alatt szakaszosan állt le a gyártás. Az utóbbi hónapokban jórészt már csak karbantartási, állagmegóvási munkák folynak, így a dolgozók minden második hetet otthon töltöttek. Bár a műszakban dolgozók teljes havi alapbérüket megkapták, ám a korábbi műszakpótlékot nem, így jövedelmük csökkent. Nem tett jót a hangulatnak a tétlenség, a reménytelen várakozás sem. A régióban időközben új munkahelyek létesültek, a szociális csomag abban is segíti a váltani kívánókat, hogy a munkahelykeresés, az átmenet időszak könnyebb legyen.

Az elmúlt egy év alatt szakaszosan állt le a gyártás. Az utóbbi hónapokban jórészt már csak karbantartási, állagmegóvási munkák folynak, így a dolgozók minden második hetet otthon töltöttek. Bár a műszakban dolgozók teljes havi alapbérüket megkapták, ám a korábbi műszakpótlékot nem, így jövedelmük csökkent. Nem tett jót a hangulatnak a tétlenség, a reménytelen várakozás sem. A régióban időközben új munkahelyek létesültek, a szociális csomag abban is segíti a váltani kívánókat, hogy a munkahelykeresés, az átmenet időszak könnyebb legyen. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!