Gazdaság

2011.01.11. 09:47

Új műhellyel bővült az ASG

Hétfő délután a tatabányai ASG Gépgyártó Kft. telephelyén új műhelyt adtak át, holland vendégek jelenlétében.

Mórocz Károly

Még 1993-ban alakult ki a kapcsolat a száz százalékig magyar tulajdonú ASG Kft. és a holland Verachtert nevű cég között. Az utóbbit 1998-ban megvásárolta a Caterpillar. A nagy multinacionális cégen belül az amerikai központú Caterpillar Working Tools (CWT) földmunkagépek tartozékainak gyártásával foglalkozik, az ő beszállítójuk lett az ASG.


 
– Két évvel ezelőtt még havi 13-16 ezer órát dolgoztunk nekik, tavaly és tavalyelőtt volt olyan hónap, amikor ennek csak a tizedét – tudtuk meg Sólyom Ferenctől, az ASG ügyvezető igazgatójától. – Októbertől dinamikusan nő a rendelés, mára eléri a havi 10 ezer órát. Különféle speciális markoló kanalakat, ollókat, kapcsolóelemeket gyártunk, illetve szerelünk össze terveink szerint mintegy egymilliárd forint értékben, ami a tervezett forgalmunk harmada.

– Olcsó, hibátlan termék, időben leszállítva – foglalja össze az igényes vevő alapvető elvárásait Koller József műszaki és kereskedelmi igazgató. – Emellett a CWT minden téren elvárja tőlünk a fejlődést. Egy-egy logisztikai folyamat fejlesztését közösen végezzük, rendszeresen mérik a minőségi és a szállítási teljesítményünket, elvárják a gyors és hatékony intézkedéseket, az esetleges zavarok, akadályok elhárítását.

A Szénbányák Vállalat villamos műhelyét alakították át, amely az utóbbi nyolc-tíz évben üresen állt. Jobbra hegesztőállások, balra lakatosállások várják a 22-28 szakembert. Az ASG Gépgyártó Kft.-nél egyébként jelenleg 150-200 közötti az állandó dolgozók száma, és nagyjából ennyi a kölcsönmunkás is. Az utóbbi elsősorban a megrendelések nagyságrendjétől függ, az utóbbi hónapokban szerencsére tartósan meghaladja a másfél százat. A cég vezetői óvatosan optimisták, de bíznak benne, hogy így is marad.

Rob van Boxtel, a CWT beszerzési vezetője elmondta, hogy az egyik kulcsbeszállítójuk, stratégiai partnerük az ASG. Rengeteg energiát, időt fordítanak a közös munkára, a közös fejlesztésre, céljaikat szorosan együttműködve valósítják meg.

Steve Keur termelési vezető azt hangsúlyozta, hogy cégüknél már több hónapja érzékelhetően vége van a válságnak. Világszerte rengeteg raktárkészlet halmozódott fel, ez tavaly őszre elfogyott; a kereskedők rendelnek, a gyártók gyártanak, remélhetően nemsokára visszaáll a 2008-as szint.

Bas van Sterkenburg a Kemma.hu kérdésére felsorolta, hová kerülnek a Tatabányán készülő termékek: elsősorban Európa, a Közel-Kelet és Afrika országaiba, kevesebb az USA-ba és a Szovjetunió utódállamaiba. Szavai szerint már most tudni lehet, hogy egész évben folyamatosak lesznek a megrendelések.

Az emelt frekvenciájú villamos gépek kevesebb energiát használnak

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv GOP támogatási rendszeréhez 2009-ben benyújtott pályázaton – Komplex technológia és infrastrukturális fejlesztés az ASG Gépgyártó Kft.-nél Tatabányán – csaknem 337 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek. A projekt összköltsége meghaladta a 842 millió forintot, ebből mintegy 70 milliót fordítottak az új műhely kialakítására, ahol már nem sűrített levegővel működnek a gépek. Az emelt frekvenciájú villamos gépek csendesebbek, kevesebb energiát igényelnek, nem szennyezik a levegőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!