Gazdaság

2011.01.05. 09:57

Kitartanak a kisboltok

Komárom-Esztergom megye több üzletében is feltettük a kérdést: az ott dolgozók milyennek ítélik az előző évet és mire számítanak 2011-ben?

Wágner Zs. -Barlangi G.

Talán a legegyértelműbb jele a gazdasági világválság utórezgéseinek, hogy üzletek tucatjaiban nem alkalmazottak serénykednek, hanem maga a tulaj fogadja a vásárlókat.

Jóllehet a gazdasági mutatók a mögöttünk hagyott évben kedvezőbben alakultak, mint 2009-ben, lapunk azt tapasztalta, térségünk kiskereskedőinek, egyéni vállalkozóinak többségét a „bizonytalan bizakodás” jellemzi.  A húsz évvel ezelőtt január 21-én nyitott Unikum Ház egyéni vállalkozásnak indult. A városba települő multinacionális cégek azonban nyomot hagytak és hagynak mind a mai napig a kisbolt életén. - Ennyi multi, mint Tatabányán az országban nincs, mellettük az ember csak a non-stop nyitva tartással és az eladók közvetlenségével tud versenyben maradni - mesélte a tulajdonos.

60 kisbolt = 1 multi

A kérdésre, miszerint mit tartogat a 2011-es év a vállalkozás számára, ezt felelte:
- A mi sörözőnk és kisboltunk még a gyakori ellenőrzések és büntetési tételek nagysága ellenére is működik, mert nem kell havonta bérleti díjat fizetnünk, saját tulajdon. A boltban a férjemmel és két fiammal dolgozunk együtt minden nap, non-stop nyitva tartás mellett. Viszont nem tudom megjósolni mit hoz az idei év, mert továbbra is tíz alkalmazottnak adunk munkát és fizetünk hely adót.

- A nagyobb bevásárlóközpontoknak köszönhetően az emberek vásárlási szokásai is megváltoztak, - a tévhitekkel ellentétben sokszor még mindig olcsóbb egy kisboltban vásárolni. A KDNP által előterjesztett törvény elfogadása velünk mindenképp jót tenne, hiszen egy  multi körülbelül hatvan kis ABC forgalmát veszi el - szemléltette a Ház irányítója.

Érdekes jelenség, hogy bár szinte mindegyikük készségesen válaszol a 2010-es esztendő eredményeit firtató kérdésekre, alig néhányan vállalják véleményüket névvel, arccal.
– Nem azért, mert röstelkedem bármi miatt is, egyszerűen nem szeretek szerepelni – mondja egy dorogi ruhabolt tulajdonosa, aki szerint „még mindig válság van”. Ha nem az enyém lenne az épület, és bérleti díjat kellene fizetnem, lehúzhatnám a rolót – közli. 2005-ben, mikor megnyitottam, még alkalmaztam „beugróst”, ha valamit nap közben el kellett intéznem, ma már erre nem futja. A 2010-es év csak egy hangyányit alakult jobban, mint a 2009-es – kesereg, majd hozzáteszi: „a nagy áruházakban bezzeg egyfolytában ezrek tolonganak”.

Öt év legjobb hónapja volt a december

Zsigmond Zoltán autóalkatrészek árusításával foglakozó vállalkozást működtet Komátom-Esztergom megyében. Derülátó, hiszen a válság utáni esztendőben öt-tíz százalékos bevétel-növekedést könyvelhetett el, mitöbb, 2010 decemberét az utóbbi öt év legeredményesebb hónapjának nevezte. Mindazonáltal nem tervezi, hogy egyetlen alkalmazottja mellé további segítőket vesz fel, inkább kivár.

- Az idén uniós forrásokra pályázom, ha sikerrel járok, nagyobb léptékű fejlesztések megvalósulása sem elképzelhetetlen – vázolja terveit a vállalkozó.

Harminc százalékos növekedés

A táti lakcímmel rendelkező, ám üzletét a megye egy másik településén bérlő nő díszhal- és állateledel boltját éppen a válság elmélyülésének időszakában nyitotta meg. Nem kellett hozzá sok, hogy rögvest be is zárjak – meséli most már mosolyogva. A kereskedő úgy számol, az akkori forgalomhoz képest a múlt évben közel harminc százalékkal nőttek a bevételek, idén pedig további emelkedést vár.

Amennyiben ez megvalósul, úgy bővíti árukészletét és hűtőládát vásárol, ám – mint mondja – „segéderő felvétele csak erős felfutás esetén jöhet szóba”.

Alkalmazottból tulajdonos

A 2009-es esztendő még alkalmazottként érte Csákvári Károlynét, aki rá egy évre egy dorogi papír-, játék- és ajándékbolt tulajdonosává lépett elő. Nem túlzottan elégedett a 2010-es év forgalmával, bár elkeseredettséggel semmiképp sem lehet vádolni.

Természetesen az iskolakezdés és a karácsony előtti időszak a legkedvesebb a számára, de – miként fogalmaz – „hétköznapokon is csordogál az üzlet”. Láthatóan azon kevesek közé tartozik, akik számára fontosabb a nyugdíjas kori aktivitás, mint a profit. Persze 2011-től ő is többet remél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!