Gazdaság

2010.05.28. 12:12

Bíróságon a Vértesi Erőmű ügye: Oroszlány perre megy

Oroszlányban sem csillapodnak a kedélyek, ha szóba kerül a jelek szerint bezárásra ítéltetett Vértesi Erőmű sorsa.

kemma.hu

Oroszlány polgármestere, Rajnai Gábor az önkormányzat (mint részvényes) nevében a bíróságon támadta meg az erőmű június 18-i közgyűlésének határozatait.

Mint azt a városvezető elmondta, és ezt a közgyűlést megelőzően, május 11-én sajtótájékoztató keretében is ismertette, a leginkább érintettek, Oroszlány vezetői, csak „sejthettek” ebben a témában, hiszen konkrét információt, tájékoztatást senkitől nem kaptak. Ahogyan Rajnai Gábor fogalmazott: rólunk döntenek, nélkülünk.

Tájékoztatni kellett volna

Ez az alapja a határozatok megtámadásának, lévén, hogy a gazdasági társaságokról szóló törvény 215. §-a szerint "Az igazgatóság a számviteli törvény szerinti beszámolónak és az igazgatóság, valamint a felügyelőbizottság jelentésének lényeges adatait a közgyűlést megelőzően legalább tizenöt nappal köteles a részvényesek tudomására hozni."

Sem az önkormányzat, sem a polgármester nem kapott a közgyűlést megelőzően részvényesi információkat, nem tudott meggyőződni a megválasztandó személyek alkalmasságáról és képességeiről, így Rajnai Gábor nem tudta tájékoztatni a képviselő-testületet, annak véleményét kikérni, felelősséggel dönteni az előterjesztések tárgyában.

Felfüggeszthetik...

Oroszlány első emberétől megtudtuk azt is, hogy bár a keresetnek a határozat végrehajtására halasztó hatálya nincs, de a bíróság a határozat végrehajtását felfüggesztheti.

Most minden nap a túlélést jelenti, hiszen a térség két országgyűlési képviselője, dr. Völner Pál és Czunyiné dr. Bertalan Judit is azt nyilatkozta a közelmúltban, hogy a Fidesz egyetért a munkavállalók képviselőivel és meggondolatlan lépésnek tartja, hogy a Magyar Villamos Művek bezárja a Vértesi Erőművet - mondta Rajnai Gábor.

A www.kemma.hu honlapon a Vértesi Erőmű ZRt.-t érintően Valter Alajos úr, Bokod Község Polgármestere nyilatkozataként megjelent azon állítás, mely szerint a Vértesi Erőmű ZRt. vezetése 2010. június 15-éig igyekszik meggyőzni az MVM Zrt. tulajdonost, hogy ne kerüljön sor a társaság végelszámolására, nem a valóságos helyzetet tükrözi.

A Vértesi Erőmű ZRt. 2010. május 18-án megtartott rendkívüli Közgyűlése arról határozott, hogy a társaság Igazgatósága és ügyvezetése kezdje meg a társaság végelszámolásra történő felkészülését, amelynek keretén belül folytassa le a szükséges hatósági egyeztetéseket is.

A Közgyűlés által meghatározott egyeztetési kötelezettségnek megfelelően a társaság képviseletében – Berki Ferenc erőmű igazgatóval, igazgatósági taggal közösen – személyesen, részletesen tájékoztattam Bokod Község Polgármesterét, Valter Alajos urat a kialakult helyzetről, a Vértesi Erőmű ZRt. Közgyűlésének a végelszámolásra történő felkészülést előíró határozatáról.

A Valter Alajos polgármester úrral lefolytatott egyeztető tárgyaláson tájékoztatást adtunk arról, hogy a végelszámolás előkészítésével kapcsolatos folyamat egyelőre nem érinti a község távfűtését, ennek megoldására külön szakmai előkészítés zajlik.

A Polgármester Úr jelezte, hogy a Bokod községet érintő kérdéseiket rövidesen írásban is eljuttatják a Vértesi Erőmű ZRt.-hez.

A 2010. június 15-ei Közgyűlés döntéséről Bokod Község Önkormányzatát is és valamennyi, a Vértesi Erőmű ZRt.-vel kapcsolatban álló hatóságot tájékoztatni fogja a Vért vezetése. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!