Gazdaság

2009.08.17. 17:30

A jó tej veszteséget tejel - 7-8 forint a ráfizetés literenként

Gyakran nem sok közük van az igazi tejhez azoknak a termékeknek, melyek az uniós csatlakozásunk óta a tengeren túlról érkeznek hazánkba. László Kálmán, az Aranykocsi Zrt. elnök-igazgatója elmondta, hogy miért.

Palásti Péter

 [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az Aranykocsi Zrt.-nél csaknem ezer szarvasmarha körülbelül 8,5 millió liter tejet ad évente. Egyharmadát maguk dolgozzák fel túrónak, tejfölnek, kakaónak (Fotó: Prokl Violetta)
[/caption] Mielőtt bemennénk a nagy múltú mezőgazdasági társaság első emberének irodájába, szétnézünk a folyosón, melynek falán hiteles fényképek ma már történelminek számító időkbe röpítenek vissza. Pártállami vezetők és a Távol-Kelet szocialista országaiból érkezett vendégek láthatók a kocsi földeken éppúgy, mint a szarvasmarha-telepen vagy a tejüzemben a gazdaság akkori vezetőjének, a ma már legendás szakembernek számító

Záborszky Zsigmond főagronómus és hajdani munkatársai társaságában.
Az a tény, hogy ezeket a képeket nem szedték le 1990 után, bizonyítja, hogy itt mindig is szorgalmas, a munkájukkal folyamatosan jó eredményt elérő emberek dolgoztak, dolgoznak ma is. Olyanok, akik tudják, hogy múlton épül a jelen, s az emlékezeten.

Ettől függetlenül bátran néznek szembe napjaink kihívásaival is, melyek közül a zrt. elsőszámú vezetője, László Kálmán először arra a kérdésre ad választ, hogy mi is a tej?

Így fogalmaz: „A tej az az állattól fejt fehér folyadék, mely hat óra alatt szobahőmérsékleten megalszik, enyhén savanykás ízű táplálékká válva. Amelyik nem ilyen, az nem tej”.

Később elmondja, hogy hasonló a helyzet a húskészítmények esetében, melyeket lényegesen olcsóbban dobnak piacra az igazi húsáruk beszerzési áránál is, ezzel könnyedén tönkretéve a magyar termelőket és kiskereskedőket.

Megtudjuk: az Aranykocsi Zrt.-nél csaknem ezer szarvasmarha körülbelül 8,5 millió liter tejet ad évente. Ennek egyharmadát maguk dolgozzák fel túrónak, tejfölnek, illetve kakaónak. Valamivel több mint 700 ezer litert nyerstejként értékesítenek, míg jó kétharmadát a nagyobb feldolgozóknak szállítják, ennek ellenére az ágazat a fentebb említett okok miatt veszteséges. Az, hogy éves mérlegük összességében mégis pozitív, annak köszönhető, hogy ezer anyakocájuk évi huszonkétezer malacot fial, s a háromezer hektárnyi szántóföldjükön is magas terméshozamokat sikerül elérniük.

A 185 tagú kollektíva a nehézségek ellenére is biztonságban érezheti magát, no meg bölcs előrelátásuk miatt szintén, amit jól bizonyít, hogy a közelmúltban jelentős fejlesztéseket végrehajtottak végre. Például a szarvasmarhatelepen új helyen tárolják a hígtrágyát az EU-szabványoknak megfelelően, a sertéstelepen is korszerűsítettek 5200 férőhelyet, továbbá az év végéig modernizálják a teljes technológiai folyamatot a takarmányozástól a trágyaelszállításig.

Mindez azt bizonyítja, hogy az Aranykocsi Zrt. munkatársai tovább folytatják azt a magas színvonalú munkát, melyet elődeik is végeztek, hiszen valamennyien tudják, hogy már évtizedekkel ezelőtt elért kiváló eredményeiket csak egyszer ronthatnák el, de ez a veszély nem fenyegeti őket a mai nehéz időkben sem.

Mi mennyi?

László Kálmán szerint:

* A tej mai önköltségi ára 75–87 forint között van.

* A felvásárlási ár 52–60 forint között mozog.

* Az úgynevezett kvótatámogatás nagyságrendje 8,30.

* Ebből következően a minimális veszteség 7-8 forint literenként, ami hosszabb távon nem tartható.

* Ezen áldatlan állapotok megváltoztatása érdekében egyedül az érdekvédelmi szervezetek tudnának eredményesen fellépni, de azok politikai megosztottságuk miatt képtelenek erre.

* A franciáknál egyetlen kamara van, ahhoz tartozik a három sertést nevelő magánember éppúgy, mint a háromezer anyakocával rendelkező vállalkozó.

* A tej mai önköltségi ára 75–87 forint között van.

* A felvásárlási ár 52–60 forint között mozog.

* Az úgynevezett kvótatámogatás nagyságrendje 8,30.

* Ebből következően a minimális veszteség 7-8 forint literenként, ami hosszabb távon nem tartható.

* Ezen áldatlan állapotok megváltoztatása érdekében egyedül az érdekvédelmi szervezetek tudnának eredményesen fellépni, de azok politikai megosztottságuk miatt képtelenek erre.

* A franciáknál egyetlen kamara van, ahhoz tartozik a három sertést nevelő magánember éppúgy, mint a háromezer anyakocával rendelkező vállalkozó. Az Aranykocsi Zrt.-nél csaknem ezer szarvasmarha körülbelül 8,5 millió liter tejet ad évente. Egyharmadát maguk dolgozzák fel túrónak, tejfölnek, kakaónak (Fotó: Prokl Violetta) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!