Gazdaság

2009.01.15. 11:30

Ugrásszerűen megnőtt a szén és a tűzifa iránti kereslet

Néhány hete alaposan megnőtt megyénkben a szén és a tűzifa iránti kereslet. Ebben a kemény hidegen kívül szerepet játszik az is, hogy sokan tartanak egy esetleges gázkorlátozástól.

Vajna Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="330"] A Carbonex Kft.-nél 30-40 százalékkal nőtt a forgalom (Fotó: Kiss T. József)
[/caption]

Az egyik jelentős magyarországi szénforgalmazónál, a tatabányai Carbonex Kft.-nél elmondták, hogy sokan visszatértek a földgázról a széntüzelésre, már akik megtartották régi kazánjukat is. A Carbonex lengyel, cseh és magyar, a Márkushegyi bányából származó szenet forgalmaz. Az ellátás folyamatos, de a hazai szénből átmenetileg hiány lépett fel, mert a Márkushegyi bányában frontátszerelés folyik, s emiatt várhatóan csak februártól  lesz ismét elegendő mennyiség ebből a szénfajtából.

A Carbonex-nél a korábbi időszakhoz képest  30-40 százalékkal nőtt meg  a forgalom. A legolcsóbb szén árra mázsánként 2700 forint, a legdrágább 5200 forint. A kft. októberben kétszer is emelte a szén árát. A forint gyengülése, valamint a költségek növekedése miatt néhány nap múlva ismét áremelésre kényszerülnek.

A Vértesi Erdő Zrt.-nél az elmúlt néhány hét alatt 20-30 százalékkal emelkedett a tűzifa értékesítése. Ez  egyértelműen arra utal, hogy a fával fűtők száma fokozatosan nő a térségben. Újra divatba a jött a kandallós fűtés is.

A társaság erdészeteiben leginkább a drága, de magas fűtőértékÛ cserfát keresik. Az ellátás zavartalan, a múlt év végére ugyanis az átlagosnál több tűzifát termelt ki és készletezett a Vértesi Erdő.  Ez év elején fafajtától függően átlagosan öt százalékkal emelte az árakat a társaság.

Tatabányán, az Alkotmány úti tüzép- telepen elmondták: Zala megyébÕl hozatják az  akácfát. Ilyen távolságból is megéri a  beszerzés, mert meglendült a forgalmuk, keresi a lakosság az akácfát..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!