Gazdaság

2009.01.16. 07:59

Kevesebb megy a kasszába

– Soha nem volt olyan nagy összegű a város költségvetése, és soha ezelőtt nem költött a város annyit felújításra, mint a tavalyi évben. Jövőre kevesebb jut – magyarázta Zatykó János a nagy adózók számára rendezett találkozón.

Hajnal Dóra

A komáromi Ipari Park területén működő multinacionális cégeket is elérte a gazdasági válság, így a jövőképet már kevésbé elégedetten vázolta a városvezető. Zatykó János polgármester köszöntőjében elmondta: tavaly az önkormányzat tervezett beruházásainak hetven százalékát teljesítette; mintegy tizennégy milliárd forint volt a város költségvetése.

– Az egyik legfontosabb beruházásunk a Selye János Kórház felújítása volt, több éves folyamat eredménye, hogy az egészségügyi intézmény az ország legszebb, legműszerezettebb kórháza lett, méretéhez képest. Több mint százmillió forintot fordítottunk a közművek, a csatorna és a vízvezetékek felújítására, építésére. Folytatódott az útprogramunk is, nemcsak Komáromban, hanem a koppánymonostori és a szőnyi városrészekben is – magyarázta Zatykó János, aki a gazdasági szereplőket konkrétan érintő, ipari park csapadékvíz elvezetését célzó beruházás sikeréről is tájékoztatta vendégeit.
Megtudtuk, az multinacionális cégek komáromi telephelyén mintegy hétszáz millió forint összegű infrastruktúra fejlesztést végzett a város, a nagy adózók körében a polgármester a munkálatok kivitelezőjét is üdvözölte.

A munkaebéden szó esett a város életét a jövőben meghatározó önkormányzati intézkedésről, amellyel a molaji lakótelep városrésszé válhatott, ez azonban a költségvetés terhére, 360 millió forintjába került. A nagy állami beruházások sem maradtak titokban. A déli elkerülő úttal kapcsolatban még van mit tennie az államnak: akad még néhány kisajátítatlan földtulajdon, de előrelépés, hogy megtörtént a terület lőszermentesítése, és az idei évben a beruházás látványosabb része is elkezdődik.

Zatykó János elismerően szólt a pályázatok eredményeiről, köztük a lakosságot és a helyi építőipari vállalkozókat is érintő panelprogramról, melyben decemberben 254 lakás juthat támogatáshoz. A jövőben, a bejelentett létszámleépítések és üzembezárások a város kasszáját sem kímélik majd, de a folyamatban lévő pályázatokat biztosan megvalósítják. Háromszáz millió forintból megoldható lesz a Feszty Árpád Általános Iskola és a Csillag Óvoda közös energetikai felújítása, és elkezdődhet, de várhatóan 2009- ben nem fejeződik be a koppánymonostori óvoda bővítése.

A multinacionális cégek képviselői is felszólaltak. A Perlos Kft. képviselője, Szabó Illés elmondta: a Nokia eddigi legnagyobb beszállítója maximum száz dolgozóval marad az ipari parkban. A Nokia Kft. ügyvezető igazgatója, Yrjö Eskola bejelentette: a mobiltelefongyártó óriás a logisztikai vonalon kíván a jövőben fejleszteni.
Akadtak olyan vállakozók és cégek is, amelyek nem az elbocsátásokról, hanem ellenkezőleg, új munkahelyek teremtéséről tájékoztatták a városvezetőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!