Gazdaság

2008.02.24. 17:47

Kártyavárként omlik össze az egykor zászlóshajónak nevezett birodalom

Néhány nappal ezelőtt megkezdődött a Bábolna Baromfitenyésztő Farm, a BBA Kft. felszámolása is. A cég a szintén felszámolás alatt lévő győri Pannon Baromfinak is tulajdonosa volt.

Vajna Erzsébet

A BBA felszámolását több hitelező kezdeményezésére rendelte el  a napokban a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság. A hitelezőknek 40 napjuk van arra, hogy követeléseiket az ÁFI Felszámoló és Vagyonkezelő Zrt.-nek bejelentsék.

A BBA-at, Bábolna Arbor Acres Baromfitenyésztő Kft. néven még 1990-ben hozták létre. Menedzsmentje azt a feladatot kapta, hogy a  bábolnai baromfitenyésztés és tojástermelés hagyományaira, valamint a skót Aviagen genetikai munkájára alapozva naposcsibét és keltetőtojást állítson elő a hazai, illetve a térségbeli termelőknek. Ehhez világszínvonalú baromfitelepek, valamint keltetőüzemek álltak rendelkezésre. Az ágazat válsága azonban időközben egyre mélyült, s „beütött” a madárinfluenza is.

E betegség miatt Oroszország minden olyan, hazánkból származó termék bevitelét megtiltotta, amelyben a baromfi szó szerepelt. A BBA kritikus helyzetbe került, hiszen évente mintegy 30-40 millió tenyésztojást szállított Oroszországba- ebben az időben hetente 30-50 millió forint vesztesége keletkezett. Aztán az elmúlt év nyarán kiderült, hogy a baromfivágással foglalkozó Pannon Baromfit – amelynek egyik tulajdonosa  a BBA volt –a bankok nem finanszírozzák tovább. A BBA ugyan a  másik tulajdonossal együtt egy több száz millió forintos tőkeemelést szeretett volna végrehajtani a cégben, ám a felszámolását már képtelenség volt elkerülni.
 

Az csak március végén derül majd ki, hogy a BBA-nak pontosan mekkora  adóssága van, ám az már biztos, hogy a korábbi vertikumot nem lehet helyreállítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!