Gasztronómia

2011.02.06. 17:50

Légli Ottó lett az év bortermelője

Átadták az év bortermelője 2010 díjat Légli Ottó borásznak vasárnap Budapesten.

MTI

 A balatonboglári borvidéken tevékenykedő borásznak többéves kimagasló szakmai teljesítményének elismeréseként ítélték oda az elismerést. A díj a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés, amelyet az 1992-ben alapított Magyar Borakadémia felkérésére ítélnek oda a szavazásra felkért szakértők.

Légli Ottó az MTI-nek elmondta: borászata két évtizede működik, azóta folytat "örömborászkodást" gazdaságában. Egy jó évben mintegy 150 ezer palack bort állítanak elő, ez mintegy ezer hektoliter. Az árbevétel évente 60-80 millió forint körül mozog. A borokat elsősorban belföldön értékesítik, és meghatározóan száraz fehér borokat készítenek.
 
Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára azt közölte az MTI-vel, hogy a múlt évben az előző évinél több mint egymillió hektoliterrel kevesebb bor került a szüretet követően a pincékbe Magyarországon, az előzetes adatok alapján a mennyiség nem érte el még a 2 millió hektolitert sem, szemben a 2009-es 3,3 millió hektoliterrel.
 
A HNT főtitkára tavaly decemberben még 2-2,5 millió hektoliterre számított. Az előző évihez képest jelentős csökkenés okát akkor elsősorban a szélsőséges időjárással magyarázta.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!