2010.09.14. 00:00
Raguk a világ minden tájáról
Ahogy őszbe csavarodik a világ, úgy vágyunk egyre jobban a tartalmas ételekre. Valami lélekmelengető, tunkolható finomságra. Ilyenkor jön el a húsos raguk ideje.
Mi az a ragu?
Minden országban, minden tájon más és más a ragu. Ha mégis szeretnénk definiálni, akkor leginkább egy szaftos, leveses étel, aminek alap hozzávalói között szerepelhet zöldség, hús, hal; levét víz helyett gazdagíthatjuk sörrel, borral, kókusztejjel, tejszínnel.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Vörösboros sertésragu
[/caption]
A raguk elkészítésének van még egy közös pontja: lassan, nem túl nagy hőnek kitéve fő. A raguk állagát, ízvilágát alapvetően határozza meg, hogy milyen hőmérsékleten, mennyi ideig főzzük. Érdemes ezeket az ételek fedő alatt készíteni, majd a már majdnem kész állapot elérésekor fedő nélkül hagyni, amíg a szaft kellő mértékben besűrűsödik.
Ragutörténelem, görög sztifádó, angol sörös marha, indiai vindaloo receptek cikkünkben >>>