Gasztronómia

2010.09.22. 00:00

Mi a fő különbség a limonádé és a kávé között?

Talán az, hogy a limonádét nehezebb elrontani. Van, amikor kevésbé édes, van, amikor savanyúbb. Kipróbálhatjuk, milyen, ha mentát forrázunk az alapba, megbolondíthatjuk gyümölcsök friss levével, levendulát, vagy bazsalikomot is szórhatunk a tetejére. Kis túlzással – bármit is teszünk vele, ráfoghatjuk, hogy limonádét készítettünk. Vagy mégsem?

Mindmegette.hu

Nézzük megint az alapanyagok oldaláról: az egyik italhoz elengedhetetlen a citrom, a másikhoz a kávé. Mindkettőt külföldről kell hozni, nálunk október környékén már rosszul éreznék magukat a fácskák. A citromnak a héját is fel szoktuk használni, ami talán még nagyobb ellenőrzést igényelne.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Mi a fő hasonlóság a jó limonádé és kávé között?
[/caption]

Egyik cukrász partnerünk - tudva, hogy rendszeresen járunk Olaszországba - azt kérdezte: nem akarjátok a citromot is felvenni a forgalmazott termékek közé? Elege lett ugyanis az íz nélküli citromokból; ízeset akar. Emlékszem arra, mikor egy novemberi olasz „tanulmányút” alkalmával egy láda mandarint vettem az út szélén. A gyümölcsön lévő levelek épek voltak, fényesek. Megtetszett. Bár nem értek hozzá, úgy gondoltam, ez azt jelenti, hogy friss. Estére, mire Magyarországra értem vele, a levelek már megfonnyadtak, nem voltak szépek, nem látszott rajtuk a különleges frissesség. Így akik megkóstolták, azt hitték, hogy itthon vettem, és meglepődtek, hogy milyen csodás ízük volt.

Mint ahogy a citrom és a mandarin két különböző ízvilágot képvisel, ugyanígy két külön világ a robuszta és az arabika. De milyen jó, hogy létezik mind a kettő!

Részletesen a robusztákról és a kávékóstolás csínjáról-bínjáról cikkünkben olvashattok! >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!