Gasztronómia

2010.02.04. 00:00

A böjt nem fogyókúra!

Ha van akaraterőnk és hajlandóak vagyunk feladni rossz szokásainkat, kipróbálhatjuk a böjtöt.

Mindmegette.hu

A böjt
Mikor ránk tör a fáradtság, szervezetünk megújulna, vagy meg akarunk szabadulni a méreganyagoktól, zöldség- és gyümölcsnapokat tarthatunk vagy léböjtölhetünk 1-2, akár 10 napig is. A böjtölés idejére sokan elvonulnak, szabadságot vesznek ki, vagy beiratkoznak böjttáborba, böjtkúrára (egy egyhetes léböjt tábor egy egyhetes nyaralás áráért elérhető masszázzsal, tornával, szaunával).

Miért böjtölünk?
A böjt nem fogyókúra. A böjtölés után néhány kilóval könnyebbek lehetünk ugyan, de ha kizárólag fogyni szeretnénk, inkább táplálkozzunk egészségesen és mozogjunk. A böjt hasznos módszer lehet azoknál, akik életmódot szeretnénk váltani, és ezt egy nagyobb sikerélménnyel kezdenék, de ők készüljenek fel: az eltávozott kilók nagy része a böjt után vissza fog térni.

Mi történik?
A böjt tisztítja a testet és a szellemet. A böjt hatására megerősödik az immunrendszer, kiegyensúlyozottabbnak érezhetjük magunkat, bőrünk megtisztul. Az erekből kitisztulnak a lerakódások, a belekből a mérgező maradványok, a máj kissé fellélegzik, a bőrön át is távoznak a méreganyagok. A böjt során a lelki folyamatok is felerősödnek.

Ki nem böjtölhet?
Krónikus betegek, gyerekek, terhesek, szoptatós anyák, megerőltető fizikai munkát végzők ne böjtöljenek.

Hogyan érdemes böjtölni?
A hosszabb böjtöket általában fel kell „építeni”, rákészülni testileg és szellemileg. Egészségügyi problémák esetén érdemes lehet szakemberek segítségét kérni. A komoly böjtöknek általában fontos része a belek tisztítása, melyet beöntéssel, keserűsó és keserűvizek éhgyomorra történő fogyasztásával érnek el. Több olyan böjt van, mely kimondottan javasolja az aktív fizikai munkát, testmozgást a kúra alatt.

A böjt kellemetlen mellékhatásai
A böjtölést, a megtisztulást kellemetlenségek is kísérhetik: kezdetben fejfájás, hányinger, ingerlékenység lehetnek a kísérő jelenségek, de a hosszabb böjtöknél néhány nap alatt ez elmúlik, és átadja helyét a megtisztultság csodálatos érzésének.
Bizonyos böjttípusoknak komoly kockázata van, főleg betegségek esetén, ezért ha valamilyen egészségügyi problémánk van, mindenképpen kérjük szakember segítségét.

Néhány ismertebb böjttípus:
A Breuss-kúra: gyógyteák és zöldséglevek fogyasztásából áll, 21 vagy 42 napos kúra
A Mayr-kúra: több altípusa létezik, orvosi felügyelettel végzik
A Buchinger-kúra: gyümölcslé, gyógytea és napi egy tányér zöldségleves, valamint radikális hashajtás jellemzi ezt a 7-10 napig tartó kúrát.

A fentiek nem feltétlenül azonosak a Mindmegette szerkesztőségének álláspontjával, és nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!