Friss hírek

2013.07.24. 16:10

Különadó: a kormányt erősíti az Európai Bizottság döntése

A kormány örömmel fogadta, hogy az Európai Bizottság eláll a távközlési szektorra kivetett különadó miatti keresetétől; ez megerősítette azt a kormányzati álláspontot, hogy a különadó távközlési ágazatot érintő rendelkezései teljes egészében összhangban vannak az uniós joganyaggal, azaz nem sértik az engedélyezési irányelv rendelkezéseit - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI megkeresésére szerdán.

MTI

Az Európai Bizottság szóvivői irodájának tájékoztatása szerint a testület visszavonja azokat a kereseteket, amelyeket Magyarországgal, illetve Spanyolországgal szemben nyújtott be korábban az Európai Bírósághoz a távközlési szektorra kivetett különadókkal kapcsolatban. A döntést az indokolja, hogy a luxembourgi székhelyű ítélkező fórum az Európai Bizottság által Franciaországgal szemben indított, hasonló jellegű és jogalapú ügyben nem a brüsszeli uniós testületnek, hanem Párizsnak adott igazat.

Az NGM írásos válaszában közölte: az Európai Bizottság a múlt héten elektronikus levélben jelezte a magyar Külügyminisztériumnak, hogy eláll a kötelezettségszegési eljárástól, amelynek kapcsán bírósági eljárás indult. A testület a keresettől való elállásról szóló beadványát a közeljövőben benyújtja az Európai Bírósághoz, amely a Magyarország ellen folyamatban lévő eljárást lezárja - írja a tárca.

A minisztérium válaszában kitért arra is: még folyamatban van Magyarország ellen egy másik kötelezettségszegési eljárás, amely a távközlési adó közösségi jogszerűségét vitatja, szintén az engedélyezési irányelvnek való megfeleltethetőség szempontjából.
A kormány ennél az eljárásnál is hasonló döntésre számít, mert a két ügyben az Európai Bizottság szinte teljesen azonos érvanyagot terjesztett elő - közölte az NGM.

Az Európai Bizottság tavaly októberben vitte az Európai Bíróság elé a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárás ügyét a távközlési szektorra 2010-ben kivetett különadó miatt. A testület idén januárban indította a másik kötelezettségszegési eljárást a tavaly bevezetett távközlési adó miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!