Friss hírek

2006.01.24. 10:32

Robbanás a Finn Nemzeti Múzeumban

A múzeum alsó szintjein, XVI., XVII. és XVIII. századi ezüst ékszereket és a Lappónia Ékszereket bemutató kiállítás termeiben volt a detonáció. Okát még vizsgálja a rendőrség.

BAMA

Nem zárható ki a szándékosság a hétfőn 17 óra 20 perckor, a Finn Nemzeti Múzeumban történt erőteljes robbanással kapcsolatban. Robbanóanyagot vagy robbanószerkezetet még nem találtak, de a vizsgálatnak ebben a fázisában még mindig nem tudják kizárni a szándékosságot, illetve csak feltételezések vannak a lehetséges okokról, jelenti a CENA hírügynökség. A szakértők szerint a zárt üvegvitrinekben elhelyezett tárgyak kezeléséhez használt kémiai anyagok, vagy elektromos hiba, esetleg ezek együttes hatása is okozhatta a robbanást.

Az erőteljes robbanás mintegy 200 négyzetméteren pusztította el a tároló-bemutató standokat. Az apró darabokra szakadt üvegvitrinek szilánkjai mindent elborítanak, ezért ebben a pillanatban még felmérhetetlen a kiállított tárgyakban okozott kár nagysága, de mindenképpen több ezer eurós nagyságrendű. Személyi sérülés nem történt. Az eddigi áttekintések alapján a felbecsülhetetlen értékű ezüst ékszerekből és a tárgyak közül semmi nem tűnt el, és meg sem sérültek.

A múzeum az eseményektől függetlenül a megszokott időben tart nyitva, a robbanás területét lezárták. A felbecsülhetetlen értékű ezüst kiállítás nincs biztosítva, mivel a finn állam tulajdonát képező tárgyakat nem biztosítják - mondta Ritva Wäre, a múzeum igazgatója a finn TV-híradóban, áll a jelentésben. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!