Friss hírek

2006.01.26. 10:11

Két újabb hatalmas tó az Antarktisz alatt

Eddig úgy tudták, hogy az Antarktisz legalább 145 kisebb tavat rejt jege alatt és egy nagyot, a Vosztokot. Nemrég azonban egy kutatócsapat további két óriási tavat talált a jég fogságában.

BAMA

A tavak körülbelül 35 millió éve léteznek, állítják a tudósok. A már eddig is ismert Vosztok felszíne körülbelül tízezer négyzetkilométer. Az újonnan felfedezett két tó közül az egyik majdnem kétezer, a másik 1600 négyzetkilométeren terül el. A tavak megközelítően 800 méter mélyek. Úgy fedezték fel őket, hogy a tavakat borító jégmező fölött a szokásosnál kisebb gravitációs vonzást észleltek, és ebből a kutatók arra következtettek, hogy nagy lyuknak kell odalenn lennie, mondta el Robin Bell geofizikus. A nagyobbik tó a 90°E nevet kapta a elhelyezkedése miatt, a másikat Szovetszkaja-tónak nevezték el. A tavakat árkok határolják, és az eddigi adatok arra utalnak, hogy valamiféle rendszeres áramlás is végbemegy odalenn, melynek segítségével a tavak tápanyagban gazdag vízhez jutnak, így életben tartják a teljesen egyedülálló élővilágot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!