Friss hírek

2006.01.24. 09:30

A határon túli magyarok és a kampány

Komlós Attila, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke elvárja, hogy a határon túli magyarság ügye ne legyen a magyarországi választási kampány része, ugyanakkor azt tanácsolja a határon túli magyaroknak is, hogy ebben az időszakban legyenek mértéktartóak, és ne nyilvánítsanak elkötelező véleményt "sem az egyik, sem a másik irányba".

BAMA

"...Szent meggyőződésem továbbá, hogy az ország életében egyik, ha nem a legfőbb az az ügy, amit a határon túli magyarság ügyének nevezünk, s annak nem szabad martalékául válnia a belpolitikai turbulenciának. Ilyenek persze, mint mindenhol, minden választás idején, így Magyarországon is előfordulhatnak. Elvárom tehát, hogy a határon túli magyarság ügyei ne legyenek a kampány részei" - mondja Komlós, s hozzáteszi: azt szeretné, hogy ne kelljen a határon túliaknak mindig azt lesni és ahhoz igazodni, hogy jobboldali vagy baloldali kormány lesz-e Magyarországon.

A HTMH elnöke ugyanakkor azt tanácsolja és javasolja, hogy "a határon túli magyarság is legyen méltányos Magyarország eme kritikus néhány hónapjával kapcsolatban". "...ha lehet - mint ahogyan ők is elvárják, hogy mi ne szóljunk bele a politikai ügyeikbe -, legyenek mértéktartóak, s ne nyilvánítsanak elkötelező véleményt sem az egyik, sem a másik irányba, hiszen a határon túliaknak az egész Magyarországra van szükségük, függetlenül attól, hogy a magyar állampolgárok meghatározott százaléka jobbra húz, egy másik része meg balra" - mondta Komlós.

A HTMH elnöke közli, hogy nem ismer egy olyan magyarországi politikai erőt sem, amely "leírná" a határon túli magyarságot. "Vannak szintbeli, ügykezelési eltérések, ez kétségtelen, de összességében nézve Magyarország egésze a határon túli magyarság ügyére nagy felelősséggel tekint" - mondta a HTMH elnöke. Komlós Attila szerint a HTMH-nak oda kell koncentrálnia erejét, energiáját, figyelmét és az anyagiakat, ahol nagyobb a gond, ez pedig - mint mondja - a Vajdaság és a Kárpátalja. A HTMH elnöke bízik abban, hogy választások eredményétől függetlenül nagyon gyorsan, még az idén összehívják a Magyar Állandó Értekezletet - foglalta össze a vajdasági magyar napilapban megjelent interjút a Magyar Távirati Iroda tudósítója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!