Friss hírek

2005.12.04. 20:34

Megsemmisítették a tolvajok a Sikolyt?

Szakértők szerint megsemmisítették Edward Munch norvég expresszionista festő Sikoly című világhírű festményét.

BAMA

Ezt azok a tolvajok követték el, akik tavaly augusztusban ellopták a képet az oslói Munch múzeumból. A Journal des Arts című francia szaklap értesülése szerint erre a következetésre jutott egy a műkincsek biztonságával foglalkozó ismert belga cég, amely titkos jelentést készített a norvég rendőrség számára.

A Sikoly című, 1893-ban készült kép az expresszionizmus egyik fő alkotásának számít, értéke felbecsülhetetlen, s a Madonna című Munch-festménnyel együtt lopták el az oslói Munch múzeumból fényes nappal, 2004. augusztus 22-én, s azóta hiába keresik az egész világon.

A belga cég szakértői véleményüket arra alapozzák, hogy idén áprilisban a spanyolországi Malagában őrizetbe vettek egy bizonyos David Toscát, aki a hírek szerint beismerte, hogy része volt a Munch-képek elrablásában, de azt állította, hogy hollétükről nem tud semmit. Az e nyomon elinduló rendőrök és magánszakértők jutottak arra, hogy Tosca őrizetbe vételének hírére tettestársai alighanem úgy akartak megszabadulni a veszélyes zsákmánytól, hogy megsemmisítették.

A nyomozás körül időnként felröppenek hírek bizonyos részleges eredményekről, de ténynek csupán az tekinthető, hogy a két festménynek továbbra is bottal ütik a nyomát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!