Friss hírek

2005.12.08. 11:57

Kilencvenmillió forint egy Csontváryért

A Teniszező társaság című, hatvan éve lappangó festményért kemény licit folyt szerda este. A Nagyházi galéria karácsonyi árverésén Csontváry Kosztka Tivadar kisméretű, mindössze 42x40 centiméteres, szignálatlan, de eredeti képe 90 millió forintért talált gazdára. Ez minden bizonnyal a szezon legmagasabb leütése volt, noha a szezon két jelentős árverése még hátravan.

BAMA

A védett alkotás méltán keltette fel a gyűjtők és a közgyűjtemények érdeklődését, már csak azért is, mert a műtárgypiacon, aukción évtizedek óta nem volt adásvétel tárgya Csontváry-festmény. A Teniszező társaság címet viselő kis remekmű sérülésmentes, teljes értékű és befejezett kompozíció, mondta el róla Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria szakértője.

A képet az 1930-as években még láthatta kiállításon a közönség, később azonban nyoma veszett. 1999-ben bukkant fel újra, amikor beadták a Magyar Nemzeti Galéria bírálatára. Ám mielőtt a szakemberek véleményezték volna, a szignálatlan képet tulajdonosa visszavonta. Ezt követően hamis Gulácsy jelzéssel került elő újra, és így cserélt többször gazdát. A legutóbbi tulajdonost már rosszhiszeműen tévesztették meg, amikor Gulácsy festményként adták el neki a kis remekművet. Az árverésre beadott képet megtisztították, ekkor a hamis szignó is eltűnt róla, s a szakértők kétséget kizáróan megerősítették: hatvan éve lappangó Csontváry-mű került elő.

A 24 millió forintról indított képért kemény licit folyt. Négyen versengtek, ketten telefonon licitáltak. Végül egy, a teremben tartózkodó gyűjtő lett a nyertes, aki 90 millióval a szezon legmagasabb összegét adta a remek Csontváryért. A leütési összeget további 18 százaléknyi jutalék és járulék terheli. A műértő közönség hosszas tapssal honorálta a gyűjtői erőfeszítést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!