Friss hírek

2005.12.14. 14:46

Clodo már szabadlábon

Szabadon engedték a bombagyárosként ismertté vált Dietmar Clodót Németországban. A férfit még tavaly adták ki hazájának, ahol a Magyarországon kiszabott büntetését végül nem kellett teljesen letöltenie.

Nagy Eszter Dóra

Dietmar Clodót sajtóértesülések szerint azért helyezte szabadlábra a saarbrückeni bíróság, mert felülvizsgálták az ügyét és szerintük a Magyarországon bombagyárosként ismertté vált férfi eleget ült azért, amit valóban elkövetett. Clodo ma is azt hangoztatta, nem ő volt a bombagyár tulajdonosa. Úgy tudjuk, egy hónappal ezelőtt szabadult Clodo, akinek az ügyét egy német büntetés-végrehajtási bíró vizsgálta felül. 

Clodót 2003. április 10-én jogerősen tíz év börtönre ítélte a Legfelsőbb Bíróság, ezzel helyben hagyta a Fővárosi Bíróság 2001. december 29-i elsőfokú ítéletét. Bűnszervezet tagjaként elkövetett robbanóanyaggal és robbanószerrel való visszaéléssel, lőfegyverrel, illetve lőszerrel való visszaéléssel, valamint két rendbeli közokirat-hamisítással vádolták. Az ítélet szerint irányításával a vádlott-társai, Vlagyimir Volkov és Leonyid Kolcsinszkij éveken keresztül bombákat gyártottak pilisszentlászlói bérelt házukban. Az alapanyagokat elsősorban Németországból szerezték be, a kész robbanószerkezeteket pedig jobbára Magyarországon értékesítették. A német férfit 2000-ben pénzhamisítás miatt is elítélték, akkor három évet kapott. Így összesen tizenhárom éves börtönbüntetést róttak ki rá.

Clodo 1998-ban bukott le. Vagyis, mintegy hét évet töltött rács mögött. Magyarországon, ha valakit börtönre ítélnek, még jó magaviselettel is csak akkor szabadulhat, ha a büntetésének háromnegyedét letöltötte. Vagyis, ha nem került volna Németországba, akkor csak valamivel több, mint kilenc év után jöhetett volna ki a rácsok mögül. Clodo korábban maga kérte kiadatását, mondván, hogy Németországban könnyebben tarthat kapcsolatot a családjával és ott kényelmesebbek a börtönök is. A szegedi Csillagbörtönből tavaly augusztusban került vissza Németországba a hét évet ült férfi.

Nagy Eszter Dóra -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!