Friss hírek

2005.12.02. 15:39

Bill Gates az év legjobb menedzsere

Bill Gates-nek megint bejött: a Microsoft főnöke most már nemcsak a világ leggazdagabb embere, hanem őt választották a földgolyó legtökéletesebb vállalatvezetőjének is. A neves pénzügyi tanácsadó cég, a PricewaterhouseCoopers (PwC) által összeállított listán Gates huszonöt ország közel ezer mérvadó menedzserének véleménye alapján került az élre.

BAMA

Gates most a General Electric korábbi, ma már nyugdíjas vezetőjével, Jack Welsh-sel cserélt helyet, aki hét éven át vezette a menedzserek rangsorát. Ő a Microsoft-főnök korábbi második helyére csúszott vissza. Érdekes, hogy a vállalatok teljesítményét értékelő listán ugyanilyen változás következett be: az eddig második helyezett Microsoft szintén lekörözte a csúcson levő General Electricet. A rangsort kialakító értékeléseknél a legtöbben a szerint ítélték meg mind a vállalatok, mind vezetőik sikerét, hogy milyen nyereséget voltak képesek produkálni, de természetesen figyelembe vették a cég által előállított termék, illetve márka minőségét is.

Sajátos jellemzője a rangsornak, hogy a jó menedzserek általában hosszú éveken át megőrzik a helyezésüket. A 70 legjobb vállalatvezető között kilenc olyan van, aki már évek óta a nyugdíjas életét élvezi, a Wal Martot alapító Sam Walton pedig már több mint tíz éve nincs is az élők sorában. A legsikeresebb cégek listáján a Microsoftot és a General Electricet a Toyota, a Coca-Cola és az IBM követi. A legnagyobb ugrás, a 42. helyről a kilencedikre, idén az Apple-nek sikerült, amit a hozzáértők véleménye szerint elsősorban az iPod zenei lejátszó óriási sikerének köszönhet. Az ötvenes listán idén jelent meg először a Google internetes kereső (39. hely) és a Starbucks kávéforgalmazó lánc (14. hely) neve. Az ötven legjobbnak ítélt vállalat közül huszonnégy amerikai, hat német, négy pedig brit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!