Friss hírek

2005.12.12. 18:21

Az ENSZ-től várják a megoldást

Az ENSZ Biztonsági Tanácsához és főtitkárához fordul a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), kérve, hogy tekintse kiemelt, megelőző megoldásnak Székelyföld helyzetének rendezését, és járuljon hozzá, hogy nemzetközi felügyelettel szavatolják a térség autonóm státusát.

Lukács János

Az erdélyi Krónika napilap tudósítása szerint mindezt az SZNT hétvégi sepsiszentgyörgyi küldöttgyűlésén döntötték el. Csapó József elnök szerint az Európai Parlamentben figyelemmel követik az autonómiatörekvéseket. Elismételte korábbi álláspontját, miszerint ha az autonómiatörekvések alkotmányellenesek, akkor módosítani kell a román alaptörvény vonatkozó cikkelyeit. Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester, udvarhelyszéki küldött javaslatára a küldöttgyűlésen eldöntötték, hogy március 15-én székely nagygyűlést szerveznek Székelyudvarhelyen, ahol a résztvevők hitet tesznek a belső önkormányzás ügye mellett. Szász hangsúlyozta: egy 1100 fős felmérés szerint a romániai magyarság 78 százaléka fontosabbnak tartja a területi autonómiát, mint az ország uniós csatlakozását. Az SZNT azt szeretné, ha Románia uniós csatlakozását megelőzné az önrendelkezés biztosítása.

A gyűlésen elhangzottakra román és magyar politikusok is élesen reagáltak. Frunda György RMDSZ-es szenátor szerint „hülyeség” azt kérni, hogy az autonómia a csatlakozás feltétele legyen, annál is inkább, hogy az EU-tag Romániában már könnyebb lesz küzdeni az önrendelkezésért. Borbély László miniszter, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető alelnöke szerint az SZNT olyan személyek tömörülése, akiknek nem volt sikerük az RMDSZ-ben, s most másképp próbálnak érvényesülni. Lucian Bolcas, a Nagy-Románia Párt ügyvezető alelnöke hazaárulásnak nevezte az SZNT valamennyi cselekvését, amit sürgősen fel kell számolni.

Basescu: nem

Politikai túlkapásnak minősítette néhány napja Traian Basescu azt, hogy a koszovói helyzet megoldására tett javaslatát székelyföldi szervezetek Székelyföld autonómiájának megteremtésére is alkalmazhatónak tartják. A vita előzménye az, hogy az államelnök november végi párizsi látogatása alkalmából azt javasolta a francia elnöknek: hogy Koszovó határmódosítás nélkül kapjon autonómiát, saját intézményi struktúrát állíthasson fel. Erre az Erdélyi Magyar Polgári Szövetség háromszéki szervezete, majd országos elnöksége is úgy reagált, hogy az államfő rávilágított arra, amit a székelyföldi magyarok régóta kérnek. Erre reagálva előbb csak Traian Basescu tanácsadója hárította el a felvetést, majd a román államfő újságírók kérdésére kijelentette, hogy felkéri Csapó Józsefet, olvassa el figyelmesen Románia törvényeit és alkotmányát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!