Friss hírek

2005.11.16. 14:43

Értékbecslőket küldenének Orbán otthonába

Orbán Viktor volt kormányfőt hallgatta meg a családja vagyongyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság. Nem meglepő, hogy az ülésen semmi új nem derült ki, a jelenlévők legfeljebb Orbán szellemességén szórakozhattak.

Szakács Árpád

A meghallgatáson a Fidesz elnöke többnyire azt ismételte meg a vagyongyarapodásával kapcsolatban, amelyet már júliusban is elmondott a testület előtt; a kérdések is többnyire azonosak voltak. Elsőként azokról a beruházásokról faggatták, melyeket – legalábbis a kormánykoalíció politikusai szerint – nem szabályszerűen ítéltek meg annak a térségnek, amely egyébként Orbán szülőföldje. A 2,7 milliárdos támogatás többek közt azt eredményezte, hogy jelentősen nőtt az ottani ingatlanok értéke – tették hozzá. Orbán Viktor vitatta ezt az állítást, szerinte a kormánypárti politikusok önkényesen és irreálisan határozzák meg az árakat. A támogatások folyósítása kapcsán azt javasolta, hogy kérdezzék meg Medgyessy Péter volt miniszterelnököt, mivel a pénzt az ő kormánya fizette ki.

Második körben a volt kormányfő lakáscseréit firtatta a testület. Álláspontjuk szerint az ellenzéki politikus 1991-ben jogtalanul kapott önkormányzati lakást. Ráadásul a későbbi saját tulajdonú lakóingatlanjait is a piaci áron felül tudta eladni. Mint mondták, az egyik lakást például 25 százalékkal drágábban vásárolta meg annak a személynek a rokona, aki egy ideig üzleti kapcsolatban állt Orbán feleségével. A Fidesz elnöke ezt is vitatta, akárcsak a jogtalanul igénybe vett önkormányzati lakás kiutalását.

Harmadik körben az Orbán család hegyaljai földvásárlásairól kapott kérdéseket a Fidesz elnöke. Az egyik kifogás szerint Lévai Anikó, Orbán felesége 1997-ben az önkormányzattól 100 ezer forintért vett földet, melynek mai értéke 15,5 millió forint. A kormányfő ezt a felvetést is elutasította, és ismételten kifogásolta a szerinte önkényes és túlzó számításokat. Egyébként a mintegy három órás testületi ülésen közel másfél órát vitatkoztak arról, hogy mi mennyit ér.

A bizottság tagjai azt szerették volna elérni Orbánnál, hogy engedjen be a lakásába két értékbecslőt. „Változnak az idők: még a 80-as években sem állítottak be az otthonomba” – jegyezte meg erre Orbán Viktor. Mint mondta, azért konzultál a feleségével, a ház másik tulajdonosával, hogy lássák-e szívesen a hívatlan látogatót.

A testület tagjai arra is kötelezték a volt kormányfőt, hogy 24 órán belül mutassa be házának építési engedélyét, a bizottság ugyanis ebből szeretné megállapítani a Fidesz elnök XII. kerületi lakásának értékét. Egyébként a házat a testület 140 millió forintra becsülte.

Orbán Viktor azt hangoztatta: politikai pályafutása során feleségével közösen is kevesebbet tudhat magáénak, mint a jelenlegi kormányfő egyéves osztalékjövedelme. Mint mondta: a család tisztes polgári körülmények között él, amelynek elérését az elmúlt 19 év munkájának köszönheti. A szocialista és a szabad demokrata politikusok viszont úgy vélik, hogy a Fidesz elnöke a spórolás rekordere, mert csak így tehetett szert arra a vagyonra, amellyel rendelkezik. „Csepelen indulok jövőre a választásokon. Fogadja el meghívásom, jöjjön velem, és árulja el az ottani átlagembereknek, miként lehet ennyit spórolni. Ott ugyanis egészen más körülmények között élnek” – ajánlotta Eörsi Mátyás (SZDSZ). „Pontosan címezze a meghívót, mivel nem én vagyok a luxusbaloldal miniszterelnöke” – válaszolta erre Orbán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!