Friss hírek

2005.08.29. 14:14

Magyar állampolgár a vajdasági kormányfő

BAMA

"Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke - a határon túli politikusok többségéhez hasonlatosan - a magyar államtól szeret követelni, mintha alkupozícióban lenne, vagy adott már, vagy adhatna valamit cserébe", írja Szerbhorváth György a Symposion folyóiratban. A szerző kitér arra is, hogy Kasza ellenérzésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Végel László, vajdasági magyar író "nagy felhajtás mellett úgy kapta meg a magyar állampolgárságot, hogy folyamatosan országok között ingázik". "Az egyszerű polgárt viszont elutasítják, a vízumkiadás pedig korántsem zökkenőmentes", mondta Kaszaq József sajtótájékoztatóján.

 

A Symposion szerzője felrója Kaszának, hogy kapkod: "Ha a kettős állampolgárság intézményét követeli, miért a törvényes módon azt megszerző Végelt tünteti fel bűnbakként, nemzetárulóként?" Majd hozzáteszi még: "Ám ha eredmények nincsenek, legfeljebb a szimbolikus politizálás terén, avagy ott sem, hisz a kettős állampolgárság ügye is elbukott, úgy kiváló alkalomnak mutatkozik, hogy Végel gyorsított eljárás keretein belül kapta meg az állampolgárságot. Igaz, nem oly gyorsan, mint Natasa Janjics, akit még a szerbek sem vádoltak meg - inkább saját magukat, mert nem tették lehetővé neki itt a sportkarriert, és a magyarok leleményességét dicsérték.

 

Kasza arról sem emlékezett meg, hogy számos vajdasági magyar főállású politikusnak - tartományi miniszternek is - van magyar állampolgársága (sőt, a vajdasági kormányfőnek, a zentai Bojan Pajticsnak is!), és ezt csak a Seselj-féle radikálisok pedzegették, kérdezvén, ha a két ország háborúba kerül, ugyan melyik oldalon harcolnak majd. Ám ők is gyorsan levették a témát a napirendről, hisz ezzel a horvátországi szerb menekültek visszatérését, horvát állampolgárságuk ügyét ásnák alá", mondja a vitairat szerzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!