Friss hírek

2005.04.14. 14:08

Újrarendezték az Egyetemi Könyvtár gyűjteményét

Mádl Ferenc átadta az Egyetemi Könyvtár új dísztermét és újrarendezett muzeális könyvgyűjteményét.

BAMA

A könyvgyűjtemény alapjai 1561-ben keletkeztek, amikor az első jezsuita szerzetesek letelepedtek Nagyszombat városában. A gyűjteményben nem csak a török hódoltság, de a későbbi hadiesemények és a második világháború utáni államosítások is pótolhatatlan veszteségeket okoztak. a könyvtár 1998-ban kezdte el a másfél milliós állományból az 1800 előtt keletkezett dokumentumok kigyűjtését, biztonságos, elkülönített raktárakban, illetve a díszteremben való elhelyezését.

Mádl Ferenc köztársasági elnök a könyvtár könyv-örökbefogadási programjának keretében egy XVI. századi, Lyonban nyomtatott könyvet fogadott örökbe. A program célja, hogy az Egyetemi Könyvtár gyűjteményeiben őrzött papírra vagy pergamenre írt vagy nyomtatott könyveket konzerválják, restaurálják. A program szerint bárki örökbe fogadhat könyveket kétezertől egészen százezer forintos értékhatárig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!