Friss hírek

2005.03.02. 17:21

Az ombudsman bezúzta a Political Capital ügynöklistáját

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerdán a sajtó nyilvánossága előtt bezúzta azt az ügynöklistát, amelynek nyilvánosságra hozataláról a Political Capital Kutatóintézet kérte a véleményét. Az ombudsman ugyanakkor elvi állásfoglalást ígért az ügyről.

BAMA

Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője úgy fogalmazott: a könyvégetésre emlékeztetett kissé az adatvédelmi biztos gesztusa.
    
"Az elvi állásfoglaláshoz nem szükséges a nevek ismerete" -  mondta Péterfalvi Attila a lista bezúzása közben.
    
Somogyi Zoltán, a Political Capital igazgatója elmondta: a több  mint ezer nevet tartalmazó listát olyan, már nyilvánosságot látott  történelmi kutatások alapján állították össze, amelyek elvileg bárki  számára hozzáférhetőek.
    
Ungváry Krisztián történész - szintén a Political Capital  képviseletében - elmondta, hogy a listán a több mint ezer név  mellett szerepelt az illetők életrajza, a beszervezés módja, az,  hogy kivel tartották a kapcsolatot és kiről írtak jelentést.
    
Somogyi Zoltán elmondta, hogy a lista  átadásával azért nem várták ki az ügynöktörvény jelenleg parlament  előtt lévő módosítását, mert nem szeretnék, hogy a politika diktálja  a lépéseiket.
    
A Political Capital február elején tett közzé egy rövidebb, 19  nevet tartalmazó listát, február 27-én pedig egy "Szakértő 90"  névvel jelzett illető egy külföldi honlapon 219 nevet tartalmazó  listát hozott nyilvánosságra.
    
Somogyi Zoltán hozzátette, hogy Péterfalvi Attila jövő hétre  ígért állásfoglalást a lista nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban.
    
Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője az esettel kapcsolatban  Miskolcon tartott sajtótájékoztatóján felvetette: ezek után "vajon  hogyan fogja elbírálni a Political Capital beadványát az adatvédelmi  biztos...hogy ez nyilvánosságra hozható, vagy sem?"
    
Az országgyűlési képviselő ugyanakkor megjegyezte: ezen a listán  csak olyan nevek, adatok szerepeltek, "amelyek az elmúlt másfél  évtizedben történészi, kutatói munka alapján ... nyilvánosságra  kerültek."
    
A politikus úgy fogalmazott: egy politikával foglalkozó cég  vette a fáradságot, összegyűjtötte az elmúlt másfél évtizedben a  tudományos kutatásokban megjelent neveket és adatokat, azokat  elvitte az adatvédelmi biztoshoz, hogy megkérdezzék: nyilvánosságra  lehet-e hozni, majd "erre az adatvédelmi biztos sajátos, kissé a  könyvégetésre emlékeztető gesztussal megsemmisíti a listát".
    
"A magyar múltat, a magyar közelmúltat, a magyar nemzet  történelmének sötét foltjait nem lehet megsemmisíteni. Egy ilyen  listát le lehet darálni, de a magyar társadalom nem úszhatja meg a  múlttal való szembenézést" - tette hozzá.
    
Az SZDSZ országgyűlési frakciója nevében az ügyvivő arra kérte  az adatvédelmi biztost, hogy "tegye meg a konkrét, kézzel fogható  javaslatait" a most folyó parlamenti vitához. Úgy vélte: az  ombudsman ezzel sokkal nagyobb hasznára lehet a társadalomnak,  mintha "egyfajta sajátos cenzor szerepet betöltve, listákat ...  semmisít meg".

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!