Friss hírek

2005.01.31. 11:54

Milliós adományt gyűjtöttek a skótok beteg magyar gyerekeknek

Több mint hétmillió forintot gyűjtöttek össze a - tévesen - fukarságukról híres skótok magyar gyermekek megsegítésére a hétvégén.

BAMA

Szombat este tartották az egyik elegáns budapesti szállodában a már hagyományos Burns estet, a befolyt összegből ezúttal is magyar gyermekkórházakat fognak támogatni. Egyúttal ezen a napon mutatkozott be hivatalosan is a magyarországi Robert Burns Nemzetközi Alapítvány.

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a hagyományos budapesti Burns estet a skótok nemzeti költője, Robert Burns tiszteletére. A poétára a világ szinte minden pontján hasonló estélyeken emlékeznek, s mint Skóciában, úgy más nemzetek skót kolóniáiban is ez a rendezvény egyszerre kulturális és jótékonysági esemény.

A Grand Hotel Corinthiában megtartott esten részt vett Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter és Kapócs Gábor egészségügyi helyettes államtitkár mellett David Admon izraeli- és Robert Hage kanadai nagykövet is. A brit nagykövetséget ezúttal Nigel Thorpe volt nagykövet és Michael Ward jelenlegi nagykövet-helyettes képviselte, utóbbit nemrég a magyarországi Robert Burns Nemzetközi Alapítvány egyik kuratóriumi tagjának is megválasztották.

Burns estet itthon először Jock MacKenzie és Magyar Zoltán celebrált 1998-ban, a jótékonysági rendezvény már ekkor sikeres volt, s égisze alatt jelentős összeget gyűjtöttek a Semmelweis Orvostudományi Egyetem 2. számú Gyermekklinikájának. Azóta a Burns estet minden évben megrendezik és számos szponzor, köztük a Magyar-Skót Társaság, a Brit Nagykövetség, a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara és a Brit Idegenforgalmi Szövetség is támogatja. Az elmúlt nyolc év során több mint 62,5 millió forintot gyűjtöttek össze, és ezt az összeget mindig beteg gyermekek megsegítésére fordították.

A budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem 2. számú Gyermekklinikájának szánt adományok mellett a bakonyszűcsi Rákgyógyászati Központnak, a XI. kerületi Down Alapítványnak és a Kiskunhalason működő gyermekrák-szervezetnek is szereztek már pénzt. A mostani rendezvényen több mint hétmillió forint gyűlt össze a jegy- és tombolabevételekből, a további felajánlások várhatóan tízmilliósra is duzzaszthatják majd ezt az összeget.

Ebben az évben a Burns est egyúttal a magyarországi Robert Burns Nemzetközi Alapítvány bemutatkozása is volt egyben. „Célunk, hogy hozzájáruljunk a súlyosan beteg gyermekek gyógyításához és elősegítsük a nagyvállalatok felelős társadalmi szerepvállalását - mondta el Magyar Zoltán (MST), a társaság felkért alapítója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!