Friss hírek

2005.01.19. 17:51

Mádl Ferenc fogadta Izrael főrabbiját

Mádl Ferenc köztársasági elnök szerdán hivatalában, a budavári Sándor-palotában fogadta Jonah Metzgert, Izrael Állam országos főrabbiját. Az izraeli vendéget köszöntő Mádl Ferenc megtisztelőnek nevezte a főrabbi ismételt magyarországi látogatását.

BAMA

"Bízom benne, hogy a látogatás újabb lendületet ad a  magyarországi zsidóság további erkölcsi, emberi, szakmai,  hivatásbeli megerősödéséhez" és segíti a két ország közötti  kapcsolatok szilárdabbá válását - mondta az államfő az eszmecsere  elején.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség meghívására  másodízben Magyarországra utazott főrabbi a megbeszélés után elmondta: látogatása egyben hivatalos bemutatkozását  szolgálja, e célból találkozott az államfővel és csütörtökön fogadja  őt a miniszterelnök. (A főrabbi először tavaly decemberben járt  Magyarországon, akkor Demszky Gábor főpolgármesterrel közösen  gyújtotta meg a fővárosban, a Nyugati téren állított menórán a  gyertyákat hanuka ünnepén.)

Jonah Metzger - mint mondta - egyetért Mádl Ferenc azon  értékelésével, hogy a zsidó vallás és kultúra reneszánszáról lehet  beszélni Magyarországon. Kiemelte, hogy a három izraelita hitközség,  az ortodox, a neológ, illetve a kettő között elhelyezkedő Egységes  Magyarországi Izraelita Hitközség, a status quo irányzat egymással együttműködik.

Tájékoztatása szerint a köztársasági elnök biztosította: a  Magyar Köztársaság támogatja a zsidó oktatási intézményeket, a  zsinagógák renoválását. A főrabbi külön örült annak, hogy Mádl  Ferenc beszámolt: sok olyan épület került vissza a zsidó  közösséghez, amelytől a világháborúban vagy később megfosztották.

Jonah Metzger azt mondta: az államfő felvetésére szóba került a  volt pesti zsidónegyedben lévő Rumbach utcai zsinagóga ügye. Mint  vélekedett, ha az épület visszakerülhet a zsidókhoz - és fogalmazása  szerint érzékel erre irányuló törekvést -, akkor jó lenne, ha ismét  a status quo irányzat kapná meg.

Az ötvenéves főrabbira - aki elmondta, hogy felesége magyar  származású - "jó benyomást" tett az államfő, akivel öt nap múlva  újra találkozik Auschwitzban; a koncentrációs tábor  felszabadításának 60. évfordulója alkalmából rendezendő  megemlékezésen húsz államfő, közöttük George Bush amerikai és  Vlagyimir Putyin orosz elnök vesz részt.

Az izraeli országos rabbinátus vezetője az antiszemitizmus  jelensége kapcsán azt mondta: a zsidó reneszánszot felülről jövő,  állami támogatással elősegíthetik, ugyanakkor a zsidóellenes  jelenségek Európában többnyire "lentről" származnak, sokszor azzal  kapcsolatos félreértések miatt, hogy nem értik, mi történik  Izraelben, a zsidó-palesztin viszonyban. A gyűlölet különféle formái  ellenére a zsidók általában lojálisak, csendesek, a helyi  kormányokat támogatják - tette hozzá.

Jonah Metzger kétnapos látogatásra érkezett Budapestre;  csütörtökön részt vesz az V. kerületi Károly körúton levő zsidó  imaház, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség új  központjának felavatásán - tájékoztatott Oberlander Baruch rabbi.

Az izraeli vendéget köszöntő Mádl Ferenc megtisztelőnek nevezte a főrabbi ismételt magyarországi látogatását.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!