Friss hírek

2005.01.12. 10:28

Egy év alatt 41 centiméterrel nőtt a Balaton vízszintje

Egy év alatt 41 centiméterrel nőtt a Balaton vízszintje, a mostani, 74 centiméteres vízállás 4 centiméterrel haladja meg a szabályozási sáv alsó határát - közölte Hanga Csaba, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Balatoni Kirendeltségének vezetője.

BAMA

A kedvező vízállás-változás elsősorban az átlagot meghaladó éves csapadékmennyiségnek köszönhető - mondta a szakember.  Hozzátette: emellett az elmúlt években vizet sem eresztettek le a  tóból.

Az előrejelzések szerint a következő hónapokban a csapadék  mennyisége átlagos lesz, ezt figyelembe véve a hidrológiai  előrejelzés szerint az elkövetkező fél évben a Balaton vízállása  várhatóan megfelelő szintű lesz - mondta Hanga Csaba. Emlékeztetett: a Balaton vízszintje az utóbbi években 2003  októberében volt a legalacsonyabb, akkor 23 centimétert mértek.  Ennek kapcsán felmerült a vízpótlás szükségessége, tanulmányok is  készültek, ám a szakemberek úgy vélekedtek: nincs szükség ilyen  megoldásra, a vízszint emelkedni fog. 

"Az akkori szakvélemények most beigazolódtak" - jegyezte meg a  kirendeltség vezetője, hozzátéve: a Balaton vízminősége akkor is  kifogástalan volt, és most is az.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!