Friss hírek

2005.01.15. 11:24

Eddig 75 ezren látták a Mesterművek című tárlatot - többen pisztollyal akartak bemenni

A megnyitó óta eltelt három és fél hétben 75 ezren látták a XVII-XX. századi francia festészet remekműveit bemutató tárlatot a Műcsarnokban - mondta Barkóczi István, a budapesti intézmény főigazgató-helyettese; többen azért nem juthattak be, mert pisztolyt találtak náluk a biztonsági ellenőrzéskor.

BAMA

Megdöbbentő, hogy mennyien pisztollyal a zsebükben kívánják meglátogatni a kiállítást. A szigorú biztonsági beléptetés során már több tucatnyi pisztolyos műbarátot "tanácsoltak el" a fémérzékelős kapuknál a tárlat megtekintésétől - mondta Barkóczi István, hozzátéve, hogy "a késeket letetetik a ruhatárban".

A Mesterművek - 400 év francia festészete című kiállítást, amelyen száz festő összesen 118 műve látható, hétköznapokon két-háromezren, hétvégén naponta ötezren keresik fel.

A főigazgató-helyettes azt mondta, hogy a látogatói visszhang egy szóban összefoglalható: frenetikus.

Az érdeklődők minden nap meghosszabbított nyitva tartás mellett, 10 és 20 óra között tekinthetik meg a rekordnagyságú, 75 milliárd forintos állami garanciavállalással megrendezett tárlatot, amely a magyarországi kiállítások történetében minden idők legnagyobb külföldi bemutatója.

A második világháború befejezése óta ilyen hatalmas festészeti anyag nem hagyta el Franciaország területét; a Fény és árnyék alcímű kiállítás anyagához 26 francia múzeum kölcsönzött képeket.

A francia festészet négy évszázadát átfogó tárlaton olyan világhírű művészek alkotásai láthatók, mint Delacroix, Cézanne, Degas, Gauguin, Matisse, Monet, Manet, Picasso, Renoir; a legrégibb képek 1620-ban készültek, a legújabb a huszadik század kilencvenes éveiben.

Barkóczi István hangsúlyozta: a szellősen berendezett kiállításon nincs tülekedés, a termenként elhelyezett húsz-harminc kép kulturáltan élvezhető. Hozzátette, hogy nincsenek fárasztóan hosszú sorban állások, legfeljebb fél-háromnegyed órás várakozások fordulnak elő.

A főigazgató-helyettes számítása szerint a február 27-ig látogatható tárlatot 200 ezren biztosan megnézik, talán többen is, a 100 ezres látogatói számot már a jövő hét végén elérik.

A francia festészeti tárlat után márciustól Salvadore Dali rajzaiból, akvarelljeiből, grafikáiból nyílik kiállítás; a német magángyűjteményből származó, két hónapig nyitva tartó bemutatón több mint száz műalkotás lesz megtekinthető a Műcsarnokban.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!