Friss hírek

2005.01.24. 15:33

Autonómia kizárva

Szlovákia kész tárgyalni Magyarországgal a kétoldalú kapcsolatok legkülönbözőbb területeiről, de kizárja a vitát a szlovákiai magyarok esetleges autonómiájáról.

BAMA

Juraj Migas Szlovákia budapesti nagykövete elmondta: a szlovák külügyminisztérium tájékoztatást kapott a magyar kormánynak a határon túli magyarok támogatására felvázolt ötpontos javaslatáról, amelyben a negyedik pont érinti az autonómia kérdését, "de a javaslatban nincs benne, milyen autonómiáról is lenne szó". Az elmúlt hetekben Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök és Pavol Hrusovsky házelnök is azt mondta, az autonómia minden lehetséges formáját elvetik. Juraj Migas kiemelte: a magyar-szlovák kapcsolatokban az EU-n belüli közös ügyeket, így például a regionális fejlesztést, autópályák építését kellene előtérbe helyezni, "nem pedig felesleges dolgokkal terhelni a kapcsolatokat".

A magyar miniszterelnök a hónap elején sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány a nemzetközi tárgyalásokon politikailag támogatni fogja a határon túli magyar közösségek autonómiatörekvéseit, de ezeknek illeszkedniük kell az EU elvárásaihoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!