Friss hírek

2004.12.21. 11:30

Tervpályázatot írtak ki a Kossuth tér átépítésére

Átépítteti a kormány a Kossuth teret - erősítette meg az információt Batiz András kormányszóvivő. A Parlament épülete körüli tér és park megújítására tervpályázatot írtak ki, aminek hétfőn volt az előzetes "bejárása".

BAMA

A kormány még a nyáron hozott döntést arról, hogy az épületet körülvevő kordonrendszert, a parkot , a virágtartókat és az országzászlót - aminek felhúzásával kezdődik a legtöbb nemzeti ünnep - újítsák meg. Akkor ötven millió forintot szavaztak meg a tervek elkészítésére. Ezt az összeget október végén a felére csökkentették.

A tervpályázat célja, hogy az épületet körülvevő téren a jelenleginél kényelmesebben várakozhassanak a látogatók, s méltóbb körülmények között tarthassák az Országház előtti ünnepi rendezvényeket. Batiz szerint a kormány azt szeretné, hogy a most használt szürke fém kordonrendszer helyébe olyan biztonsági védőrendszer kerüljön, amit hétvégenként könnyen elbonthatnak, megnyitva a teret és a képviselői parkolót a kulturális rendezvények előtt.

A tervpályázaton olyan javaslatokat várnak, amik az új kordonrendszerbe "integrálják" a látogatásra váróknak felállítandó pihenőpadokat. A tervek szerint a padokon több nyelvű tájékoztató feliratokat helyeznének el. Ezek információt tartalmaznának az épületbe való bejutás rendjéről illetve az országház épületének történetéről.

A tervpályázat zsűrijében a kormányt Horn Gábor politikai államtitkár képviseli, de helyet kaptak benne több egyetem, a Nemzeti Galéria és a főváros városképpel foglalkozó szakemberei is. A három legjobbnak talált tervet közszemlére teszik. A kormány az ott születő javaslatokat is figyelembe véve választja majd ki a megvalósítandó tervet.

A Parlament épületét a látogatók elől elzáró szürke fémrácsos kordont még 2002-ben állították fel. Előtte csupán a mintegy méter magas oszlopok és az azokat összefogó ujjnyi vastak lánc határolták le az épületet és a mindenki által látogatható parkot. Ezen bárki akár egy lépéssel is átjuthatott.

A 2002-es választások után azonban több politikai erő is tüntetést hirdetett a Parlament előtti térre. A tüntetéseken inzultus ért az épületbe igyekvő több politikust is, volt akit megpróbáltak leköpködni, másokat csak szidalmaztak. Az Erzsébet-híd lezárása után a tüntetők is a Parlament épülete elé vonultak, őket a rendőrség által ideiglelensen felállított kordon állította meg. A rendőrségi kordont azután biztonsági okokból "végleg" otthagyták, bár nem illeszkedik a tér hangulatához.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!