Friss hírek

2004.12.22. 10:42

Istentisztelet a holokauszt évfordulóján Budakalászon és Budapesten

Bűnbánati és emlékező istentiszteletet tartanak a holokauszt 60. évfordulója alkalmából szerdán Budakalászon és Budapest

BAMA

Három helyszínen lesz az istentisztelet, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és felsőoktatási intézménye, a Wesley János Lelkészképző Főiskola teológus és lelkész szakjának szervezésében.

A közösség és a főiskola a keresztény lelkiismeret parancsának engedve rendezi meg a megemlékezéseket - olvasható a szervezők közleményében, amelyet Iványi Gábor, a MET elnöke és Majsai Tamás, a szak vezetője jegyzett.

"Az istentiszteleten szeretnénk hangot adni a zsidóságuk vagy cigányságuk miatt a keresztény többség által tartozók által megvetett, meghurcolt, kifosztott és meggyilkolt polgártársaink és testvéreink elvesztése feletti szégyenkezésünknek és fájdalmunknak" - írták.

A megemlékezéseket HÉV- és a vasútállomásokon tartják, a helyi és a környékbeli zsidóság 1944-ben történt deportálásának jelképes helyszínein. Az istentiszteletek sora Budakalászon, a HÉV-állomáson kezdődik, majd az óbudai MÁV-állomáson, a józsefvárosi pályaudvaron és a békásmegyeri HÉV-állomáson folytatódik.

A szervezők korábban számos más városban, településen rendeztek hasonló istentiszteletet. Az első szertartást ez év május 31-én Kisvárdán tartották.

A továbbiakban a következő helyszínekre hirdettek megemlékezést: Sátoraljaújhely, Balassagyarmat, Salgótarján,  Miskolc-Diósgyőr, Hatvan, Eger-Maklár, Győr, Komárom, Nagykanizsa, Békéscsaba, Szeged, Debrecen, Kecskemét, Bácsalmás, Mátészalka, Nyíregyháza, Szolnok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!