Friss hírek

2004.12.09. 10:59

Egyre nehezebb elhelyezkedni nyolc általánossal

Jelentősen átrendeződött néhány év alatt a pályakezdő munkanélküliek iskolai végzettség szerinti összetétele, egyre nehezebb elhelyezkedni nyolc általános iskolával - derül ki az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány gondozásában megjelent tanulmánykötetből.

BAMA

A legfeljebb nyolc általános iskolát végzők aránya 1996-ban 4 százalék volt, a múlt évben pedig 35 százalék a regisztrált  pályakezdő munkanélküliek között.  

A szakmunkás és szakiskolai végzettségűek 1996-os 42 százalékos  aránya ugyanakkor a múlt évre 20 százalékra csökkent. Ez mutatja,  hogy jóval kedvezőbbé vált elhelyezkedésük.    
 
Nem sokat változott ugyanakkor a képesítést adó középiskolát  végzők aránya a pályakezdő munkanélküliek között, 1996-ban 27  százalékot tett ki ez az arány, a múlt évben 23 százalékot. 

A gimnáziumi végzettségűek viszont ma már jobban el tudnak  helyezkedni, 22 százalékról 11 százalékra csökkent részarányuk a  pályakezdő munkanélküliek között. 

A felsőfokú végzettségű pályakezdők elhelyezkedési lehetőségei  mindig is kedvezőbbek voltak, a korábbi lehetőségekhez képest  viszont mára romlott a helyzetük. 

A főiskolai végzettségűek 4 százalékot képviseltek a pályakezdő  munkanélküliek között 1996-ban, s 8 százalékot 2003-ban. Az egyetemi  végzettségűek a korábbi 1 százalék helyett ma már 3 százalékát adják  a pályakezdő munkanélkülieknek. 

A nem pályakezdőkkel együtt számítva viszont nem tapasztalhatók  ezek a tendenciák. A regisztrált munkanélküliek összességében a  legfeljebb nyolc általánost végzettek 1996-os 41 százalékos  részaránya 2003-ra csupán 43 százalékra változott. Ugyanez a helyzet  a szakmunkásképzőt vagy szakiskolát végzettek körében, ott 35  százalékról 33 százalékra változott arányuk. Stabil arányt mutatnak  a középiskolai végzettségűek is a regisztrált munkanélküliek között,  1996 és 2003 között végig 20 százalék körül alakult arányuk. 

A főiskolai végzettségűek aránya 2 százalékról 3 százalékra  nőtt, az egyetemi végzettségűeknél viszont stabilan 1 százalék  körüli volt az arány 1996-ban és 2003-ban is.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!