Friss hírek

2004.11.18. 16:47

Százmilliós kiegészítő támogatás hajléktalan-ellátásra

A kormány döntése nyomán idén százmillió forint kiegészítő támogatást kapnak a hajléktalanokat ellátó intézmények a téli ellátás biztosítása érdekében - közölte csütörtökön a szociális tárca politikai államtitkára.

BAMA

Az egyik budapesti befogadóhelyen tartott sajtótájékoztatón Korózs Lajos elmondta: jövő januártól 500 millió forint áll majd  rendelkezésre a hajléktalanok problémáinak megoldásához. A  sajtótájékoztatón kiosztott írásos összegzés szerint a kiegészítő  támogatásra azért volt szükség, mert idén hajléktalan-ellátásra  csupán 400 millió forint jutott, szemben a tavalyi 590 millió  forinttal, így veszélybe kerültek az idei téli krízisellátások. 

A százmillió forintos kiegészítésből 50 millió forintot a vidéki  szervezetek kapnak meg, főként nappali melegedők éjszakai nyitva  tartására, de ebből támogatják egyebek közt a hajléktalan emberek  alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásának  megkezdését is. 

Vecsei Miklós miniszteri biztos közölte: intézményesen mintegy  7.500 állandó és ezer időszakos férőhelyen tudják ellátni a  hajléktalanokat, akiknek a számát országosan mintegy 35 ezerre  becsülik. A szociális munkások az utcán élőknek csupán a felét  tudják elérni, és közülük is sokan vannak, akik képtelenek elfogadni  az ellátóhelyek intézményi kereteit, szabályait.

A miniszteri biztos  úgy vélekedett, hogy őket az "utcaközeli" ellátással lehet  megtalálni, amire januártól állami normatíva révén nyílik lehetőség:  évi 320 millió forintos támogatással országosan 52 szociális  munkásból álló egység működik majd az 50 ezernél nagyobb lélekszámú  városokban. A csoportok munkáját diszpécserszolgálat irányítja majd,  ahogyan azt a 22 krízisautót is, amely decembertől szolgálja az  utcán élők ellátáshoz jutását. 

Ezen a télen már négy fővárosi és két regionális egészségügyi  centrum kezdi meg működését, ahol vállalják a hajléktalanok  fertőtlenítését, egészségügyi ellátását, lehetőség lesz a kezelés  utáni megfigyelésre és lábadozásra is. Ennek az a jelentősége, hogy  a hagyományos egészségügyi ellátó intézményekben körülményes ezeknek  az ellátásoknak a biztosítása, és nem is fogadják szívesen a  hajléktalanokat - mondta Vecsei Miklós.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!