Friss hírek

2004.11.26. 15:04

Nyócker - egész estés magyar animációs közönségfilm készült

Nyócker címmel új, egész estés magyar animációs közönségfilm készült, amelyhez hasonlót tizennyolc éve, a Macskafogó premierje óta nem vetítettek a mozikban.

BAMA

Gauder Áron filmje szórakoztató formában mond társadalmi kritikát, görbe tükre kíván lenni a magyar valóságnak.     

Az alkotás díszbemutatóját csütörtökön tartják az AniFest2   keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a mozipremier december  9-én lesz.

"A budapesti dzsungel mélyén, a nyolcadik kerületben egy csapat  tini, cigányok, magyarok, egy kínai és egy arab arra szövetkezik,  hogy a lehető leggyorsabban rengeteg pénzt állítson elő" -  vázolták  a történetet, hozzátéve: a földi javakkal a cigány Ricsi és a magyar  Julika szüleit kell kibékíteni, hogy a két szerelmes végre egymásé  lehessen. 

A 90 perces filmben kétdimenziós karakterek mozognak egy  háromdimenziós, számítógéppel generált világban. Az arcok valódi  emberek fényképei alapján készültek, többen közülük színészek és a  film alkotói: Szabó Győző, Badár Sándor, Pindroch Csaba, Horváth  János, Jónás Judit, továbbá Orsós László Jakab, Novák Erik, Gauder  Áron, Bóka Igor. 

A figurák többek között Szacsvay László, Szabó Győző, Pindroch  Csaba, Badár Sándor, Horváth János, Gryllus Dorka, L.L. Junior,  Fullajtár Andrea és Gesztesi Károly hangján szólalnak meg.

Az alkotók hibrid műfajú rajzfilmként jellemzik a Nyóckert,  amely kaland-vígjáték, zenés film, "szókimondó, szabadszájú, humoros  történet", különböző nációk és generációk együttélésének keserédes  komédiája. 

Mint írták, "a képeken egy nyersebb, valószerűbb, lepusztultabb  világ jelenik meg, amelyet az animáció lényegít át egy poétikusabb,  önironikus és szerethető környezetté. A film festmény, 3D, rajz,  átfestett fotó és videó egymás mellettisége".

A közlés szerint hazai viszonyok között először készült el úgy  digitális mozgókép, hogy azt egyes high-tech mozik celluloidszalag  közvetítése nélkül tudják vetíteni.

A Nyócker Novák Erik eredeti ötlete nyomán Gauder Áronnal  közösen kitalált történetből született. A filmterv pályázatot nyert  a Magyar Mozgókép Közalapítványnál, egyedüli animációs  nagyjátékfilmként.
A film zenéjének elkészítésében közreműködött L.L. Junior,  Ogly-G és Ganxsta Zolee, a Ludditák, Modul és Dermot, Spacecafe,  CopyCon, Balkán Fanatik, Kamikaze.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!