Friss hírek

2004.11.05. 15:44

Holokauszt-emlékmű a Duna-partra

Holokauszt-emlékmű felállítását tervezi az V. kerületi önkormányzat a Duna-parton: az ötven, öntöttvasból mintázott cipő a nyilasterror idején Dunába lőtt budapestiekre emlékeztet majd.

BAMA

Az emlékmű tervét a képviselő-testület és a Budapest Galéria zsűrije már elfogadta - nyilatkozta Steiner Pál polgármester, majd hozzátette, az emlékmű megvalósítására alapítványt hoztak létre.

A mű elkészítésére a kuratórium tagjai Pauer Gyula Munkácsy-díjas szobrászművészt kérték fel, aki elmondta, az "elhagyott cipők" huszonhét méter hosszan sorakoznak majd a pesti Duna-parton.

Szálasi Ferenc és nyilaskeresztes pártja hatvan évvel ezelőtt, 1944. október 15-én puccsal vette át a hatalmat. A diktatúra idején a nyilasok, mielőtt a Dunába lőtték az embereket, levetették velük a cipőjüket, értékes tárgyaikat abba rakatták bele. Pauer Gyula emlékműve ezekkel az elárvult cipőkkel emlékeztet a zsidó, és a zsidókat bújtató nem zsidó áldozatokra.

Az alkotást a tervek szerint 2005. április 16-án, a holokauszt áldozatainak emléknapján avatják fel. Az emlékmű létrejöttéhez a Nemzeti Kulturális Alapprogram jelentős összeggel járult hozzá. Az alkotás elkészítéséhez a Szobrász Közhasznú Alapítvány "Cipők a Duna-parton" jeligére felajánlásokat is vár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!