Friss hírek

2004.11.15. 15:40

Budapesten újabb 500 szelektív-hulladékgyűjtő pont

A szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas kukákat az idén az év végéig a fővárosban 250 új helyre telepítik ki, amelyet újabb 250 "hulladékgyűjtő sziget" kialakítása követ 2005. június végéig - közölte Halász Géza, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Rt. kommunális igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

BAMA

Emlékeztetett arra, hogy jelenleg Budapesten 100 különböző pontra hordhat a lakosság különválogatott hulladékot.

A szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas helyek száma a jövő év  feléig 600-ra bővül, ezek tapasztalatai alapján lehet a rendszer  további bővítésének üteméről dönteni. Hosszú távon valószínűleg 2  ezerre nő a számuk Budapesten - tette hozzá Halász Géza.

Kifejtette, hogy az 500 új helyre kihelyezett gyűjtőedény  összesen 180 millió forintba, a szükséges szállítóautó és egyéb  eszközök pedig 200-300 millió forintba kerülnek. A beruházásokat a  Fővárosi Önkormányzat és az FKF együtt finanszírozza.

A kommunális igazgató megjegyezte, hogy a tavaly november óta  működő 100 gyűjtőszigetről havonta 200 tonna különválogatott  szemetet szállítanak el, amelynek csupán 7-7,5 százaléka alkalmatlan  bármiféle újrahasznosításra.

Halász Géza kitért arra, hogy az FKF bővíteni kívánja a jelenleg  14 helyen működő hulladékudvarok számát. A tervek szerint éveken  belül 35-40 udvar üzemel majd ingyenesen fogadva a legkülönfélébb  hulladékokat.
Ongjerth Richárd, a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató  Központ Kht. ügyvezetője beszámolt legfrissebb felmérésükről,  amelyet a fővárosi lakosok szelektív hulladékgyűjtéshez való  hozzáállásáról készítettek.

A 300 fő megkérdezésével elvégzett reprezentatív felmérés  szerint a budapestiek 98 százaléka tisztában van a szelektív  hulladékgyűjtés fogalmával és kétötödük használta is már a színes  kukákat. 

"Az emberek fele úgy véli, a hulladékok különválogatott  gyűjtésére csak a lakosság környezetvédelem iránt elkötelezett  lelkes kisebbsége hajlandó, a többséget nem lehet rávenni arra" -  mutatott rá az ügyvezető.

Bihary Gábor, a Fővárosi Közgyűlés Európai Integrációs és  Külügyi Bizottságának elnöke a felmérés kapcsán szólt arról, hogy a  szelektív hulladékgyűjtés elterjedésének legfőbb gátja a  gyűjtőszigetektől való távolság, de gondot okoz az otthoni  különválogatáshoz szükséges hely és az arra fordított idő is.

"A szelektív hulladékgyűjtésben részt vevők többsége csak  gyalogosan vállalja a különválogatott hulladékát a gyűjtőszigetekre  szállítani, ám 14 százaléka még autóval is hajlandó elszállítani a  szemetet" - jelezte az elnök. Hozzáfűzte: a megkérdezettek harmada legfeljebb 300-500 métert,  további harmaduk pedig maximum 100-200 métert gyalogol a színes  konténerekig.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!