Friss hírek

2004.11.16. 13:29

Beiktatták a rendőrség új bűnügyi főigazgatóját

Lamperth Mónika belügyminiszter beiktatta Berta László dandártábornokot, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) új bűnügyi főigazgatóját kedden Budapesten.

BAMA

Berta László dandártábornok 1997-től a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője volt. Lamperth Mónika a  beiktatást követő sajtótájékoztatón elmondta: a Borsod-Abaúj-Zemplén  Megyei Rendőr-főkapitányság élére Kökényesi Antal vezérőrnagyot  szándékozik kinevezni.

Az ORFK korábbi bűnügyi főigazgatója, Ferenczi László  vezérőrnagy november 16-tól a belügyi tárca rendészeti és  bűnmegelőzési helyettes államtitkáraként dolgozik tovább. 

A belügyi tárca vezetője beszámolt róla: értékelte az elmúlt  időszak bűnügyi tevékenységét, amelyet jó színvonalúnak tart.  Felidézte: az elmúlt két-három évben a bűnügyi mutatók javultak, a  közvélemény 85 százaléka elégedett a bűnüldözési tevékenységgel. 

Közölte: a rendőrség szervezetében végrehajtott változtatások  összhangban vannak az Európai Unió elvárásaival, és azt várja, hogy  a magyar rendőrség nemzetközi megítélés szerinti erős pozícióját  tovább növelje az új bűnügyi vezetés. 

Kijelentette: a lakosság biztonságérzetét javítani kell, és a  vagyon elleni bűncselekmények vonatkozásában törekedni kell a  megelőző és felderítő munka eredményességének növelésére. Elmondta: a kábítószer-bűnözés alakulása társadalmi probléma, a  visszaszorításában nagyon fontos a társadalmi összefogás és a  megelőzés. Hozzátette: folytatni kell a szervezett bűnözés  felderítését is. 

A bűnelkövetők száma követte a bűncselekmények számát: kedvező,  hogy a fiatalkorúak részvétele csökkent, ugyanakkor a  belügyminiszter aggasztónak tartja, hogy magas a gyermekkorúak  részvétele az elkövetők között. 

Mint mondta, a gyermekkorú elkövetők maguk is áldozatok, a  környezetükben kell keresni az okot, ami miatt bűnelkövetőkké  válnak. A belügyi tárca vezetője szerint a legfontosabb a megelőzés,  amelyhez szoros társadalmi együttműködésre van szükség. 

Hozzátette: február közepéig egy szakmai koncepció kidolgozását  várja az új bűnügyi főigazgatótól, a gyermekkorúak bűnelkövetésének,  bűnözővé válásának megakadályozására, megelőzésére. 

A belügyminiszter szólt arról, hogy össze kell írni a  rendőrségnél szükséges technikai fejlesztéseket, hogy a 2010-ig  tartó fejlesztési koncepciót meg lehessen alkotni. Berta László dandártábornok elmondta: jelenleg is jó  eredményeket produkál a bűnügyi szolgálat, az ő célja az, hogy ezt  szinten tartsa és fejlessze.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!