Friss hírek

2004.11.29. 16:32

A judaizmus című film ősbemutatója az Uránia filmszínházban

A judaizmus címmel a zsidó vallásról, szellemről és világnézetről készített filmet Breuer Péter újságíró, Közel-Kelet-szakértő és Szabó Mihály rendező, operatőr.

BAMA

A film "zsidókról szól, főleg nem zsidóknak" - mondta a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban tartandó hétfő esti  ősbemutató előtt Breuer Péter.

Mint hozzátette, A judaizmus nem ismeretterjesztő film, inkább  tényfeltáró, ténybemutató sorozatokhoz hasonlítható.
Breuer Péter elmondta: az 50 perces film történeti áttekintést  nyújt a régmúltról, majd megvizsgálja az első és a második  világháború idejét. Kiemelten foglalkozik Izraellel, továbbá  megálmodójával, a Magyarországon született Herzl Tivadarral.

A második felében megszólal Izrael magyar származású  miniszterelnök-helyettese, Tomi Lapid, és ugyancsak magyar  származású turisztikai minisztere, Benjamin Elon is.

A forgatás hat napig tartott; a képek nagy részét Izraelben, a  többit Magyarországon rögzítették, a dokumentumok az izraeli nemzeti  filmarchívumból származnak.
Breuer Péter elmondta, hogy a vetítés időpontja nem véletlen:  1947. november 29-én hagyta jóvá a nemzetek tanácsa az akkori  Palesztina felosztását.

A Magyar Televízió a filmet két részben, az elsőt december 5-én,  a másodikat 12-én sugározza.
Az alkotás elkészítését egyebek mellett a Nemzeti Kulturális  Örökség Minisztériuma, az izraeli turisztikai minisztérium, a Jewish  Agency és Izrael Állam budapesti nagykövetsége is támogatta.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!