Friss hírek

2004.10.19. 15:52

Kovács László felkészült a biztosi munkára

Az Országgyűlés integrációs bizottságának mai ülésén Kovács László, magyar uniós biztosjelölt kijelentette: felkészült az európai energiapolitika felügyeletére.

BAMA

"Nem energetikus vagyok, hanem energiapolitikával foglalkozó politikus leszek. Barroso bizottsági elnök azt mondta, nemzetközi  tapasztalataim, a megoldásra törekvő képességeim miatt kért fel a  terület felügyeletére" - jelentette ki az Országgyűlés integrációs  bizottságának budapesti ülésén Kovács László.

A politikus azt mondta, hogy folyamatosan növeli ismereteit a  területről, sokkal többet tud, mint szeptember 30-iki európai  parlamenti meghallgatásán, bár "nem száz százalékos" a  felkészültsége. A fideszes képviselők ugyanakkor azt mondták,  Magyarországnak szakmailag alkalmasabb biztosjelöltet kellett volna  állítania.

Hörcsik Richárd (Fidesz), a testület alelnöke szerint, ha Kovács  Lászlót már európai parlamenti megjelenése előtt meg tudta volna  hallgatni az integrációs bizottság, akkor meg lehetett volna előzni  a brüsszeli "kellemetlenségeket".

"A budapesti meghallgatás előzetes szűrő lehetett volna, de erre  az alkalomra egy hónapot kellett várni" - jegyezte meg Hörcsik  Richárd. Kovács László reagálásában azt mondta, elfoglaltságai miatt  fizikai akadálya volt, hogy korábban eljöjjön az integrációs  bizottságba, amely egyébként sem szűrő, hiszen a biztosjelölti  meghallgatás nem nemzeti hatáskör.

Az Európai Parlament bizottságai a napokban levélben küldték meg  véleményüket a biztosjelöltekről az EP-frakciók vezetőinek és az  elnöknek. A Kovács Lászlóról írt levél nem ellenzi, hogy a  külügyminiszter európai bizottsági tag legyen, de nyíltan nem is  támogatja a magyar jelöltet az energiaügyi poszton.

A hónap végéig a külügyminiszteri posztot is betöltő Kovács  László az integrációs bizottságban kedden azt mondta, az egyetlen,  amit szeptember végi háromórás EP-meghallgatása során kifogásoltak,  hogy a hidrogént energiaforrásnak nevezte, nem energiahordozónak. "A  szakértők szerint mindkettő" - jegyezte meg.

A biztosjelölt kiemelte: örömmel vette Orbán Viktor európai  néppárti (EPP) alelnök hétfői nyilatkozatát, hogy az EPP azt  javasolja José Manuel Durao Barroso európai parlamenti elnöknek,  tartson ki biztosjelöltjei mellett, és ne csináljon átcsoportosítást.

A vita során Kovács László kellemetlen kérdéseket kapott a  Fidesz képviselőitől. Bagó Zoltán (Fidesz) kérdésére a biztosjelölt  leszögezte: sem közelebbi, sem távolabbi ismerőse nem érintett a K  and H botrányban.

Kovács László megemlítette, hogy tudomása szerint brüsszeli  EP-meghallgatásán valaki egy dossziéból "a nemzeti egység jegyében"  több témát is ajánlgatott a képviselőknek, többek között egy olyat  is, amely szerint ő 1976 és 1980 között Moszkvában KGB akadémiát  végzett volna. Hozzátette: abban az időszakban emlékezete szerint  négyszer járt, egyenként egy-egy napra Moszkvában.

Egy felvetésre reagálva arra is kitért, nem gondolta volna, hogy  a magyar belpolitikában biztosjelöltsége kapcsán az ő ideiglenes  külügyminisztersége lesz a legfontosabb kérdés. Azt mondta, ha  esetleg Martonyi János került volna ugyanilyen helyzetbe, neki  eszébe sem jutott volna, hogy tiltakozzon.

Kovács László mintegy 50 perces szakmai beszámolót tartott  biztosi terveiről, lehetőségeiről. Szólt arról, hogy egyszerre kell  törekednie az unió versenyképességi céljainak teljesítésére, a  biztonságos, színvonalas és lehetőleg olcsó szolgáltatások  biztosítására, valamint a károsanyag-kibocsátásról szóló kyotói jegyzőkönyv betartására.

Fontosnak nevezte, hogy ne növekedjen az unió függése az  energiaimporttól, és hangsúlyozta azt is, hogy az atomerőművek  működése biztonságos legyen, akárcsak a nukleáris hulladék kezelése  és a lejáró élettartamú erőművek szétszerelése.

"Az energiaszektorban valószínűleg szükség lesz egy harmadik  liberalizációs csomagra" - jegyezte meg.
A megújuló energiaforrásokról azt mondta, hogy a tagállamok  eddigi hagyományaitól eltérően ott kellene befektetni, ahol a  legnagyobb hatást lehet elérni. Mint mondta, mintegy 100 milliárdos  beruházás kellene ahhoz, hogy Magyarországon a megújuló  energiaforrások aránya a jelenlegi 3,6 százalékról 5 százalék fölé  emelkedjen (az unióban 12 százalék a cél 2010-re).

"A gazdasági és a környezetvédelmi miniszternek azt fogom  tanácsolni, hogy a kormány nagyobb figyelmet fordítson a megújuló  energiaforrásokra, és növelje azok támogatását a költségvetésben" -  közölte egy kérdésre válaszolva Kovács László.

Elmondta azt is, hogy fontosnak tartaná a villamos energia és a  gázpiac liberalizációját Magyarországon.
"Az EU célja a domináns szerep leépítése az energiapiacon, és  ezen belül mindegy, hogy az állami, vagy magánkézben van" - fűzte  hozzá.

Kovács László kitért arra is, hogy rendszeres kapcsolattartásra  törekszik a magyar szakmai szférával, a kormányzattal, valamint az  illetékes parlamenti bizottsággal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!