Friss hírek

2004.10.29. 18:07

A Fűszerpaprika Terméktanács szerint túlzó az ÁNTSZ intézkedése

A Fűszerpaprika Terméktanács elnöksége mindenkor egyetért a fogyasztók érdekében hozott intézkedésekkel, de a ÁNTSZ 2004. október 27-i intézkedését túlzónak, az intézkedés kommunikációját pedig az egész ország szempontjából gazdaságilag és erkölcsileg is károsnak minősíti - közölte Bartos András elnök pénteken, a terméktanács ülését követően.

BAMA

Az elnökség véleménye szerint az aflatoxinnal szennyezett - és nem mérgezett - paprika forgalomba kerülése az érintett cégek  felelőssége.

A fűszerpaprikafeldolgozó cégek olyan élelmiszerhigiéniai és  minőségbiztosítási rendszert működtetnek, amelyek lehetővé teszik a  cégek által gyártott évi több ezer tonna paprika elkülönítését akár  100 grammos tételekben, és ha szükséges, a piacról visszahívását is  - áll a terméktanács elnökségének közleményében.

A jelenlegi,  tiltó rendelkezést tartalmazó, túlzottan  általánosító ÁNTSZ-intézkedés megzavarta mind a piaci résztvevőket,  mind a vendéglátóipart, mind az előállítókat, a hagyományos külföldi  vevőket és legfőképpen a fogyasztókat - mutat rá a terméktanács.

A napokban meghozott rendelkezések és különösképpen azok  kommunikációja a fogyasztókban azt a látszatot kelti, hogy a magyar  fűszerpaprika-előállítók szándékosan mérgezik termékeiket.
 
A terméktanács által megkérdezett szakemberek egybehangzó  véleménye szerint nincs reális esélye annak, hogy akár még a  kifogásolt fűszerpaprika-tételekből történő fogyasztás esetén is  bárminemű megbetegedés előforduljon.

 Az aflatoxin káros hatásaira vonatkozóan a terméktanács  elnöksége idéz az aflatoxin fűszerekben megengedett határértékét  szabályozó Európai Bizottság 472/2002/EK rendeletének 4. pontjából:
    
"A jelenlegi tudományos és műszaki ismeretek, valamint a  termelési és tárolási technikák fejlettségi szintje mellett nem  lehet megakadályozni ezen penészgombák megjelenését és ebből  következően nem lehet teljes mértékben kiküszöbölni az aflatoxinok  jelenlétét a fűszerekben."

A probléma és a kialakult hisztérikus helyzet feloldását csak  gyors és szakszerű intézkedések teszik lehetővé, amelyekhez a  Fűszerpaprika Terméktanács felajánlja segítségét - áll a  közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!