Labdarúgó-világbajnokág

2022.11.30. 18:30

Szenzációs ausztrál győzelem és továbbjutás

Ausztrália óriási meglepetésre legyőzte Dániát és ezzel kiharcolta a továbbjutást a világbajnokság D-csoportjából.

Kun Attila

Mathew Leckie így örült a győzelmet és továbbjutást érő góljának

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Rolex Dela Pena

D-csoport, 3. forduló
Ausztrália–Dánia 1-0 (0-0)
Al-Vakra, al-Dzsanúb Stadion, 41232 néző, vezette: Gorbal (Gourari, Etchiali - algériaiak).
Ausztrália: Ryan – Degenek, Souttar, Rowles, Behich – Leckie (Hrustic, 89.), Irvine, Mooy, Goodwin (Baccus, a szünetben) – Duke (Maclaren, 82.), McGree (Wright, 74.). Szövetségi kapitány: Graham Arnold.
Dánia: Schmeichel – Kristensen (Bah, a szünetben), Andersen, Christensen, Maehle (Cornelius 69.) – Höjbjerg, Jensen (Damsgaard, 59.) – Skov Olsen (Skov, 69.), Eriksen, Lindström – Braithwaite (Dolberg, 59.). Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand.
Gólszerző: Leckie (60.).

A győzelmi kényszerben játszó dánok azonnal magukhoz ragadták a kezdeményezést és folyamatos nyomás alatt tartották az ausztrálokat, akik a labdával is ritkán találkoztak. Azonban hiába a fölény, a dánok vagy nem találtak kaput, vagy Ryan kapus volt a végállomás a labda számára. A félidő közepétől Ausztrália is elkezdett éledezni és egyre gyakrabban jutott el ellenfele kapujáig, de igazán veszélyes helyzetet nem tudott teremteni. 

A második félidőben még bátrabbak lettek az ausztrálok, miközben a dánok továbbra is fölényben, de ötlettelenül, tompán futballoztak. A 60. percben aztán jött a feketeleves a skandinávok számára. Egy labdaszerzést követő kontra során Leckie kapta meg a labdát a félpályánál, majd a tizenhatoson belülre érve megforgatta Maehlet és a kapu bal oldalába lőtt, pályafutása első világbajnoki gólját szerezve. Az óriási bajban lévő dánok ezt követően sem tudtak felpörögni, rengeteg hibával játszottak, az ausztrálok pedig kézben tartották a mérkőzést. Figyelniük is kellett, hiszen a másik meccsen Tunézia megszerezte a vezetést Franciaország ellen, így egy dán egyenlítő gól a kiesésüket jelentette volna. A dánok azonban nem tudtak egyenlíteni, így az Eb-bronzérmes szégyenszemre csoportutolsóként búcsúzott, az előzetesen a továbbjutásra esélytelennek tartott ausztrálok viszont bejutottak a nyolcaddöntőbe.  

A csoport másik mérkőzésén: Tunézia–Franciaország 1-0

A csoport végeredménye: 1. Franciaország 6 pont (6-3), 2. Ausztrália 6 (3-4), 3. Tunézia 4, 4. Dánia 1.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!