Labdarúgó-világbajnokság

2022.11.29. 22:32

Legyőzte Iránt, így továbbjutott az Egyesült Államok

Egy első félidei gól döntött.

Kun Attila

A mindent eldöntő pillanat: Christian Pulisic lő az iráni kapuba

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Meszara

B-csoport, 3. forduló
Irán–Egyesült Államok 0-1 (0-1)
Doha, al-Tumama Stadion, 42127 néző, vezette: Mateu Lahoz (Cebrián Devís, Pérez del Palomar - spanyolok).
Irán: Bejranvand – Rezajan, Hosszeini, Puraligandzsi, Mohammadi (Karimi, 45+2.) – Ezatolahi – Nurollahi (Torabi, 72.), Hadzsszafi (Dzsalali, 72.) – Golizadeh (Anszarifard, 78.), Azmun (Goddosz, a félidőben), Taremi. Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz (portugál).
Egyesült Államok: Turner – Dest (Moore, 82.), Carter-Vickers, Ream, Robinson – Adams – McKennie (Acosta, 65.), Musah – Weah (Zimmermann, 82.), Sargent (Wright, 78.), Pulisic (Aaronson, a félidőben). Szövetségi kapitány: Gregg Berhalter.
Gólszerző: Pulisic (38.).

A két ország közötti feszült politikai viszonyt ismerve alaposan túlfűtött felvezetéssel induló találkozó nagy iramban kezdődött, mindkét csapat aktívan, gólra törően játszott. Szerencsére a mérkőzés előtt generált feszültségből semmi sem látszott a pályán, a játékosok sportszerűen futballoztak. Ahogy telt az idő, az amerikaiak úgy vették át egyre inkább a kezdeményezést és a 38. percben a vezetést is megszerezték. McKennie keresztlabdáját Dest fejelte jobbról középre, az érkező Pulisic pedig az öt és felesről az iráni kapuba lőtt. A ráadás hetedik percében Weah egy kiugratást követően volt eredményes, de az amerikai támadó gólját les miatt nem adták meg.

A második félidőt aktívabban kezdte Irán, majd fokozatosan egyre nagyobb fölénybe került. A kevés helyzetét azonban nem tudta értékesíteni az ázsiai csapat, miközben a szinte teljesen visszaálló amerikaiak már egyértelműen a kontrákban bíztak. A 93. percben egy szabadrúgás után Puraligandzsi fejelt centikkel mellé, majd a 99.-ben Taremi állítólagos lerántásáért reklamáltak büntetőt az irániak, de nem sikerült egyenlíteniük, így az Egyesült Államok továbbjutott, Irán viszont kiesett.

A csoport másik mérkőzésén: Wales–Anglia 0-3

A csoport végeredménye: 1. Anglia 7 pont, 2. Egyesült Államok 5, 3. Irán 3, 4. Wales 1.

Továbbjutott: Anglia és az Egyesült Államok.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!