Labdarúgó-világbajnokság

2022.11.29. 18:52

Könnyed holland győzelem a házigazda ellen

Hollandia csoportelsőként jutott tovább, a házigazda Katar pont nélkül búcsúzott.

Kun Attila

Frenkie de Jong (középen) ünnepli társaival a hollandok második találatát

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Nusad Szekkajil

A-csoport, 3. forduló
Hollandia–Katar 2-0 (1-0)
Al-Hor, al-Bajt Stadion, 66784 néző, vezette: Gassama (gambiai) (Noupue - kameruni, Abeulregál - egyiptomi).
Hollandia: Noppert – Timber, Van Dijk, Aké – Dumfries, De Roon (Koopmeiners, 82.), F. de Jong (Taylor, 86.), Blind – Klaassen (Bergwijn, 66.) – Gakpo (Weghorst, 82.), Depay (Janssen, 66.). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal.
Katar: Barsem – Mohammad (Heder, 85.), Ró-Ró, Huhi, A. Hasszan, Ahmed – al-Hajdosz (Aszad, 64.), Madibo (Budiaf, 64.), Hatem (Alaeldin, 85.) – Ali (Muntari, 64.), Afif. Szövetségi kapitány: Félix Sánchez.
Gólszerző: Gakpo (26.), F. de Jong (49.).

A fordulót a csoport éléről kezdő holland válogatottnak már egy döntetlen is biztos továbbjutást ért, de Louis van Gaal csapatának csakis a győzelem lehetett a célja a csoport (és talán az egész vb-mezőny) leggyengébb csapata, a két vereségével már kieső házigazda Katar ellen.

A meccs a papírformának megfelelően hatalmas holland fölénnyel indult. A hollandok az első negyedórában kapujukhoz szegezték a házigazdákat, gólt azonban nem tudtak szerezni, s az idő előrehaladtával mérsékelték a nyomást a katari kapun. A hazaiak ezt követően bátrabbá váltak, és egy-két labdaszerzés után igyekeztek eljutni a holland kapuig, nagy helyzetet azonban nem tudtak kialakítani, a hollandok pedig a félidő közepén Cody Gakpo révén megszerezték a vezetést. A szünetig a hollandok nem erőltették tovább a támadásokat, Katar pedig mindent megtett, de képtelen volt veszélyt teremteni a rivális kapujánál.

A második félidő elején növelte előnyét a holland nemzeti együttes, mely a folytatásban takarékoskodott az energiáival, kevés helyzetet alakított ki, s csak egy kapufáig és egy meg nem adott gólig jutott. A katariak igyekeztek nagyobb hangsúlyt fektetni a támadásokra, de igazán komoly helyzetig nem jutottak, így pont nélkül búcsúztak a vb-től. Hollandia a papírformának megfelelően az első helyen jutott tovább.

A csoport másik mérkőzésén: Ecuador–Szenegál 1-2

Az A-csoport végeredménye: 1. Hollandia 7 pont, 2. Szenegál 6, 3. Ecuador 4, 4. Katar 0.

Továbbjutott: Hollandia és Szenegál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!