Kiütés

2022.11.23. 19:39

Habkönnyű volt az első állomás a spanyoloknak

A katari labdarúgó-világbajnokságon Spanyolország 7–0-ra megverte Costa Ricát az E-csoport 1. fordulójában.

H.I.

Egészen más szinteken voltak a spanyolok, mint Costa Rica

Forrás: AFP

Katarban került sor Spanyolország és Costa Rica futballtörténetének első egymás elleni tétmérkőzésére. A két csapat eddig csak felkészülési meccsen találkozott egymással, mindahányat 2010 után rendezték – az összecsapásokon egy döntetlen mellett két spanyol siker született, a legutóbbi, 2017-es mérkőzésen ráadásul kiütéses sikert ért el az akkor Julen Lopetegui által irányított spanyol válogatott.

Nem túlzás azt állítani, hogy a costa ricaiaknak teljes elnyomásban kellett játszaniuk, a statisztikák szerint az első félidőben 85 (!) százalékban birtokolták a labdát a spanyolok.  S ez bizony az eredményjelzőn is megmutatkozott. 

A 14. percben Dani Olmo középről, nyolc méterről jobbal a jobb alsóba emelte a labdát a kirepülő Keylor Navas fölött, ezzel nemcsak vezetést szerzett, hanem Spanyolország századik világbajnoki gólját is. 

A 22. percben hosszas altatás után Jordi Alba ballal nagyon lezser mozdulattal adta be a labdát Marco Asensiónak, aki ballal a bal alsó sarokba lőtt. Hamarosan jött az újabb találat, Óscar Duarte Albával szemben a tizenhatoson belül szabálytalankodott, s Ferran Torres előtt adódott a gólszerzési lehetőség – nem hibázott (3–0).

A második félidőben alig-alig csökkent a spanyol mezőnyfölény, nagy kedvvel, élvezettel, látványosan futballoztak Luis Enrique tanítványai. Az 54. percben Ferran Torres rosszul vette le Gavi visszapasszát, de Francisco Calvo visszaadta neki a labdát az ötös jobb sarkánál – Bryan Oviedo csak nézte a szélsőt, Navas pocsékul jött ki, a nevető negyedik, Ferran Torres pedig kissé jobbról, hat méterről ballal a kapu közepébe lőtt (4–0). 

Gavi hamarosan ötgólosra módosított a különbséget, 18 évesen és 110 naposan ő lett minden idők harmadik legfiatalabb vb-gólszerzője, Pelé és Manuel Rosas után. A végjátékban aztán Carlos Soler és Morata is betalált, ezzel kialakult a mindent a mérkőzésről mindent elmondó 7–0-s végeredmény.

E-CSOPORT, 1. forduló
Spanyolország–Costa Rica 7–0 (3–0)
Katar, a-Tumama Stadion. V: Abdulla.
SPANYOLORSZÁG: Unai Simón – Azpilicueta, Laporte, Rodri, Alba (A. Baldé, 64.) – Gavi, Busquets (Koke, 64.), Pedri (Soler, 57.) – Ferrán Torres (Morata, 57.), Asensio (Nico Williams, 69.), Olmo. Szövetségi kapitány: Luis Enrique.
COSTA RICA: K. Navas – Carlos Martínez (Waston, a szünetben), Fuller, Ó. Duarte, Calvo, Oviedo (Matarrita, 82.) – J. Campbell, Borges (Aguilera, 72.), Tejeda, Bennette (B. Ruiz, 61.) – Contreras (Zamora, 61.). Szövetségi kapitány: Luis Fernando Suárez (kolumbiai).
Gólszerző:  Olmo (11.), Asensio (21.), Ferrán Torres (31., 54. – az elsőt 11-esből), Gavi (74.), Soler (90.), Morata (90+2.).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!