Labdarúgó-világbajnokság

2022.11.30. 18:56

A világbajnok legyőzése is kevés volt Tunéziának

Tunézia ugyan megverte a tartalékos franciákat, de az ausztrálok Dánia elleni győzelme miatt nem jutott tovább.

Kun Attila

Győzelmet ünnepelhetett Tunézia, továbbjutást nem

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Tolga Bozoglu

D-csoport, 3. forduló
Tunézia–Franciaország 1-0 (0-0)
Al-Rajjan, Egyetemvárosi Stadion, 43627 néző, vezette: Conger (új-zélandi) (Rule - új-zélandi, Makasini - tongai).
Tunézia: Dahmen – Meriah, Gandri, Talbi – Kesrida, Szkiri, Laidouni, Maalul – Ben Szliman (Abdi, 83.), Kazri (Dzsebali, 60.), Ben Romdan (Saalali, 74.). Szövetségi kapitány: Dzsalel Kadri.
Franciaország: Mandanda – Disasi, Varane (Saliba, 63.), Konaté, Camavinga – Tchouaméni, Fofana (Griezmann, 73.) – Guendouzi (Dembélé, 79.), Veretout (Rabiot, 63.) – Kolo Muani, Coman (Mbappé, 63.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.
Gólszerző: Kazri (58.).

Nagy lendülettel, ellenfelénél jóval motiváltabban kezdett a tunéziai csapat, amely a 8. percben bal oldali szabadrúgást követően kapuba is talált. A gólszerző Gandri azonban lesről indult, így gólját érvénytelenítette a játékvezető. Mintegy húsz perc elteltével átvette az irányítást a francia válogatott, melyben - a már biztos továbbjutás tudatában - Didier Deschamps szövetségi kapitány jelentős változtatásokat hajtott végre, csupán Tchouaméni és Varane maradt a szombati, dánok elleni kezdőcsapatból. A folytatásban a tunéziaiak egy-egy távoli lövésig jutottak el, a franciák viszont helyzet nélkül zárták az első félidőt, ugyanakkor így is kontrollálták a mérkőzést.

A szünet után nagyobb sebességre kapcsolt a tunéziai együttes, melyben a ferencvárosi Laidouni aktív szerepet vállalt a labdatartásban és a támadások elindításában, sőt egy alkalommal nagy helyzetbe is került, ami kimaradt. Az észak-afrikaiak szűk negyedóra elteltével megszerezték a vezetést,
majd a gólszerző Kazri lejött a pályáról, illetve azonnal hármat cserélt a franciák szakvezetője. A vb-t két győzelemmel kezdő címvédő aktívabbá vált, Deschamps csakhamar még két cserét hajtott végre, így a hátra lévő időben végig a franciák támadtak. Már a nyolcperces ráadás is majdnem letelt, amikor Griezmann egy beívelés, illetve visszafejelés után hét méterről a kapuba lőtt. A tunéziaiak elvégezték a középkezdést, de a bíró jelzést kapott a VAR-szobából, így visszanézte az esetet, végül les miatt érvénytelenítette a találatot.

Tunézia így végül hiába játszott döntetlent az Eb-bronzérmes Dániával és győzte le a világbajnokot, az Ausztrália elleni veresége miatt kiesett. 

A csoport másik mérkőzésén: Ausztrália–Dánia 1-0

A csoport végeredménye: 1. Franciaország 6 pont (6-3), 2. Ausztrália 6 (3-4), 3. Tunézia 4, 4. Dánia 1.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!