Foci-Eb 2021

2021.06.13. 17:32

Raheem Sterling góljával Anglia legyőzte a horvátokat

A D-csoport rangadóján a Dortmund 17 éves játékosa, Jude Bellingham történelmet írt: ő lett az Európa-bajnokságok történetének legifjabb játékosa, amikor csereként beállt Harry Kane helyére az angol válogatottba, amely Raheem Sterling találatával 1–0-ra legyőzte a vb-bronzérmes horvát válogatottat.R

Forrás: AFP

 

1. FORDULÓ

D-CSOPORT

London, Wembley Stadion, V: Orsato (olasz)

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Mings, Trippier – K. Phillips, Rice – Sterling (Calvert-Lewin 92.), Mount, Foden (Rashford 71.) – Kane (Bellingham 82.).

Horvátország: Livakovic – Vrsaljko, Vida, Caleta-Car, Gvardiol – Modric, Brozovic (Vlasic 70.), Kovacic (Pasalic 85.) – Kramaric (Brekalo, 70.), Rebic (Petkovic 78.), Perisic.

Gólszerző: Sterling (57.)

Az 1992-es Európa-bajnokság óta első alkalommal fordult elő, hogy az angol válogatott kezdőjében Eb-n, vagy világbajnokságon ne szerepeljen játékos a Manchester Unitedből, vagy a Liverpoolból. Hogy ez a tény milyen összefüggésben van azzal, hogy Gareth Soutgate tizenegye kezdte jobban a mérkőzést, annak megítélését az olvasóra bíznánk. Alig telt el ugyanis öt perc a mérkőzésből, amikor egy gyors kontra végén Phil Foden 14 méterről lőtt, s a labda a jobb oldali kapufa tövéről pattant ki.

Az angol válogatott fölényét a továbbiakban is megőrizte, ám a vezetést nem sikerült megszereznie – igaz, túlzottan nagy lehetőségekhez nem is jutottak el Kane-ék. A horvát válogatott bő 20 perc után kezdett éledezni, ám a játék csak a szüneti előtti percekben pörgött fel: előbb Trippier bombázott a sorfalba 17 méterről egy szabadrúgást, majd éppen a sorfalban eltalált Perisic tört be ígéretesen az angol tizenhatoson belülre, de Mings közbelépett. A gól nélküli első félidőt tulajdonképpen nem tekinthetjük meglepetésnek, mert az angolok a legutóbbi hét Eb-meccsükből hatszor nem szereztek gólt az első félidőben.

A második játékrész elején már nem ragadtak be a rajtgépbe a horvátok, gyorsan egészpályás letámadással lepték meg az angolokat, s sikerült is zavarba hozni az angolok hátsó alakzatát, ám Jordan Pickford a helyén volt. Ekkor már a horvátok is többet birtokolták a labdát, Luka Modric távoli lövése pedig a horvát válogatott felébredésének egyértelmű jele volt. Ehhez képest a szünet utáni első akciójával megszerezte a vezetést az angol válogatott: Kalvin Phillips remek passza után Raheem Sterling helyezett a kimozduló Dominik Livakovic kapus mellett a kapuba.

STERLING GÓLJA

S az angol válogatott kis híján gyorsan növelte az előnyét, ám Mount beadása után Harry Kane közelről a kapu mellé lőtt, majd neki zuhant a kapufának, noha, ijesztőnek tűnt a jelenet – főleg a Christian Eriksennel történtek után – Kane rövid ápolás után folytatni tudta.

Az utolsó húsz percre fordulva Zlatko Dalic a horvátok szövetségi kapitánya cserékkel próbálta meg frissíteni a csapatát – bő tíz perccel a vége előtt pedig csatasorba állította többek között Bruno Petkovicot is, aki a selejtezők során a horvátok házi gólkirálya volt –, kevés sikerrel, miközben az angolok biztosan őrizték minimális előnyüket. A hajrára aztán már Kane is pihenőt kapott, s még az is belefért nekik, hogy Jude Bellinghamet beállítsa a helyére Southgate, aki ezzel 17 évesen és 349 naposan minden idők legfiatalabb játékosa lett, aki Eb-n pályára lépett.

Az eredmény a hajrára már nem változott, s ezzel a Gareth Southgate vezette angol válogatott történelme során első alkalommal kezdett győzelemmel egy Európa-bajnokságot.

D-CSOPORT (London és Glasgow)

ANGLIA – VÉGLEGES KERET (26 fő)

KAPUSOK: Dean Henderson (Manchester United), Sam Johnstone (West Bromwich Albion), Jordan Pickford (Everton)

VÉDŐK: Ben Chilwell (Chelsea), Conor Coady (Wolverhampton), Reece James (Chelsea), Harry Maguire (Manchester United), Tyrone Mings (Aston Villa), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Atlético Madrid – Spanyolország), Kyle Walker (Manchester City), Ben White (Brighton)

KÖZÉPPÁLYÁSOK: Jude Bellingham (Borussia Dortmund – Németország), Jordan Henderson (Liverpool), Mason Mount (Chelsea), Kalvin Phillips (Leeds), Declan Rice (West Ham United)

TÁMADÓK: Dominic Calvert-Lewin (Everton), Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Aston Villa), Harry Kane (Tottenham), Marcus Rashford (Manchester United), Bukayo Saka (Arsenal), Jadon Sancho (Borussia Dortmund – Németország), Raheem Sterling (Manchester City)

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Gareth Southgate

HORVÁTORSZÁG – VÉGLEGES KERET (26 fő)

KAPUSOK: Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb), Lovre Kalinic (Hajduk Split), Simon Sluga (Luton – Anglia)

VÉDŐK: Sime Vrsaljko (Atlético Madrid – Spanyolország), Domagoj Vida (Besiktas – Törökország), Josip Juranovic (Legia Warszawa – Lengyelország), Dejan Lovren (Zenit – Oroszország), Duje Caleta-Car (Olympique Marseille – Franciaország), Borna Barisic (Rangers – Skócia), Mile Skoric (NK Osijek), Josko Gvardiol (Dinamo Zagreb), Domagoj Bradaric (Lille – Franciaország)

KÖZÉPPÁLYÁSOK: Luka Modric (Real Madrid – Spanyolország), Marcelo Brozovic (Internazionale – Olaszország), Milan Badelj (Genoa – Olaszország), Mateo Kovacic (Chelsea – Anglia), Nikola Vlasic (CSZKA Moszkva – Oroszország), Mario Pasalic (Atalanta – Olaszország), Luka Ivanusec (Dinamo Zagreb)

TÁMADÓK: Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb), Ivan Perisic (Internazionale – Olaszország), Andrej Kramaric (Hoffenheim – Németország), Josip Brekalo (Wolfsburg – Németország), Ante Rebic (Milan – Olaszország), Mislav Orsic (Dinamo Zagreb), Ante Budimir (Osasuna – Spanyolország)

TARTALÉKOK: Ivica Ivusic (kapus, NK Osijek), Filip Uremovic (védő, Rubin Kazany – Oroszország), Marin Pongracic (védő, Wolfsburg – Németország), Nikola Moro (középpályás, Dinamo Moszkva – Oroszország), Lovro Majer (középpályás, Dinamo Zagreb), Toma Basic (középpályás, Bordeaux – Franciaország), Kristijan Lovric (támadó, HNK Gorica), Marko Livaja (Hajduk Split)

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Zlatko Dalic

CSOPORTKÖR

D-CSOPORT (LONDON, GLASGOW)

Június 13., vasárnap, 15.00

London

Anglia–Horvátország

1–0

Június 14., hétfő, 15.00

Glasgow

Skócia–Csehország

x–x

Június 18., péntek, 18.00

Glasgow

Horvátország–Csehország

x–x

Június 18., péntek, 21.00

London

Anglia–Skócia

x–x

Június 22., kedd, 21.00

Glasgow

Horvátország–Skócia

x–x

Június 22., kedd, 21.00

London

Csehország–Anglia

x–x

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!