Hallgassa élőben!
Fotó: AFP

Nincs, aki eldöntse a kiélezett meccseket – Szélesi Zoltán

Hihetetlen mentális erő jellemezte az Európa-bajnokságon pályára lépő játékosokat, a kiemelkedő egyéni teljesítmények mégis hiányoznak a tornáról.

Vasárnap véget ér az Európa-bajnokság, a 2018-as világbajnokság óta az első jelentős válogatott torna, amely felvonultatta a földrész labdarúgókrémjét. A szurkolók számos felejthetetlen pillanattal gazdagodtak, de csalódottak is lehetnek. A torna jellegzetessége a sok öngól, valamint a klasszisok visszafogott teljesítménye és az új sztárok felbukkanásának hiánya lett, miközben számos kieséses párharc a csapatok túlzott óvatossága miatt nem dőlt el a rendes játékidőben. A döntő ennek ellenére új korszak kezdetét jelentheti.

NEM VILLOGTAK A KLASSZISOK, MARADT A HOSSZABBÍTÁS

Az utóbbi évek nagy tornáin a kieséses szakaszra fordulva számos kritika érte a válogatottakat, amiért a túl óvatos, kevés kockázatot vállaló futballt helyezték előtérbe, és a szurkolóknak élvezhetetlen, kevés gólos mérkőzésekkel araszoltak előre. Azt nem állíthatjuk, hogy a mostani tornán ugyanez a helyzet, ettől függetlenül tény, a nyolcaddöntőtől kezdve eddig hét mérkőzésen volt szükség a kétszer tizenöt perces hosszabbításra vagy a tizenegyesekre, hogy eldőljön, melyik válogatott léphet a következő körbe.

A világbajnokságon 1986-ban vezették be a nyolcaddöntőt, az azóta rendezett viadalokon csupán egyszer, 1990-ben volt magasabb ez a szám. Akkor nyolc találkozó ért véget döntetlennel a kieséses szakaszban, míg a 2014-es tornán – mint most – hét meccsen túlóráztak a csapatok (a 2016-os Eb-n ez ötször fordult elő).

„Az egyik ok talán az lehet, hogy nincs olyan válogatott, amely a nyolcaddöntőtől kezdve felfelé lóg ki a mezőnyből – mondta lapunknak a 28-szoros válogatott Szélesi Zoltán.  – Kevés olyan meccset rendeztek, amelyen az egyik csapat toronymagas esélyesnek számított, közel azonos szintű együttesek gyűrték egymást, és ilyenkor nagyobb az esélye, hogy nem bírnak egymással. A másik ok a nagy sztárok visszafogott teljesítménye. A mostani Eb-n több futballista is megbízható teljesítményt nyújt, de a torna első számú csillagát nehéz lenne megnevezni. Márpedig ha elmaradnak az egyéni villanások, nincs, aki eldöntse a kiélezett meccseket. Az igazán nagy nevek is visszafogottabban teljesítettek, Cristiano Ronaldónak ezúttal csak felvillanásai voltak, a klubjában szenzációsan futballozó Kylian Mbappé egyetlen gólt sem szerzett, és a BL-döntő hőse, Kai Havertz sem most tette le a névjegyét válogatott szinten. Korábban több olyan klasszis volt, aki a kiélezett pillanatokban főszereplővé lépett elő, most a többségük átlagosan teljesített.”

Az idei Eb-n a csapategység valóban legyőzte az egyéni kvalitást, ám a késő éjszakába nyúló összecsapásokon a túl korai örömnek – Franciaország és Spanyolország egyaránt 3–1-es vezetésről végzett 3–3-as döntetlenre a nyolcaddöntőben – és a taktikának is megvolt a maga szerepe. A korábbi tornákkal ellentétben ezúttal támadóbb felfogásban léptek pályára a csapatok, ám ha döntetlenre állt a meccs, a 75-80. perc körül egyre inkább érezni lehetett, egy fokozattal visszakapcsoltak.

„Mentálisan elképesztően erős csapatok versenyeztek az Eb-n, a játékosok többsége sohasem adta fel – folytatta az U17-es válogatott szövetségi edzője.  – Beszélhetünk a zsúfolt idényről, a Covidról, a negyed- és félházas meccsekről, de Svájc és Horvátország sem tudott volna kétgólos hátrányból egyenlíteni, ha nincs meg bennük a mentális erő. De említhetnénk a szerdai elődöntőt is, a kétszer tizenöt perces hosszabbítás második felében Dánia kilenc mezőnyjátékossal ment előre a Wembleyben Anglia ellen, ameddig bírta erővel. A mostani Eb-n időnként percek alatt változott a meccs képe. Megesett, hogy az egyik csapat játékosai nyugodtak meg túl hamar, máskor a túlzott rotálás ütött vissza, vagy éppen a cserék után vált sebezhetővé az addig stabil védelem. A védekezését egyébként minden együttes tökéletesen megszervezte, több csapat öt hátvéddel állt fel, és ha a játékosok többsége a labda mögött helyezkedik, és lezárja a területet, nagyon nehéz eljutni a kapuig. Általánosságban viszont én sem mondanám, hogy védekező szellemben játszottak a csapatok. Az együttes stílusát a szövetségi kapitány szabja meg, márpedig minden szakvezetőnek más elképzelése van a futballról. A labdát nyolcvan százalékban birtokló Spanyolország nyilván nem ugyanazért játszott hosszabbításos meccseket, amiért a mélyen védekező és gyors ellentámadásokra alapozó Olaszország.”


ÖNGÓLOK SOHASEM LÁTOTT MENNYISÉGBEN

Az Anglia–Dánia (2–1) elődöntőben tizenegyre nőtt az Európa-bajnokságon szerzett öngólok száma, az angolok ugyanis Simon Kjaer rosszul kiszámított becsúszásának köszönhették egyenlítő találatukat. A dán középhátvédet valamennyire felmentheti, hogy a mögötte érkező és amúgy látványos műesést bemutató Raheem Sterling jó eséllyel úgyis a kapuba rúgta volna a labdát, a tényeken azonban ez nem változtat. Az Európa-bajnokságok történetében most született messze a legtöbb öngól, kettővel több, mint az eddigi tornákon összesen. Az az eddig példa nélküli eset is előfordult, hogy egy mérkőzésen egy csapat kétszer talált a saját kapujába: Németország ellen a portugál Rúben Dias és Raphaël Guerreiro, Spanyolország ellen a szlovák Martin Dúbravka és Juraj Kucka vitte véghez a „bravúrt”. A torna legemlékezetesebb öngólja is a szlovák kapushoz kötődik: a lécről magasba pattantó, majd a kapu elé visszahulló labdát szögletre akarta ütni, de a saját kapujába paskolta – Dúbravkát felmentve feltételezzük, elvakította a szemébe tűző nap.

Az öngólok a torna kieséses szakaszában sem maradtak el. A nyolcaddöntőben Pedri 45 méteres hazaadását nézte el Unai Simón, s hozta előnybe Horvátországot, a negyeddöntőben Denis Zakaria tette bele a lábát Jordi Alba lövésébe, és juttatta a labdát akaratán kívül a svájci kapuba, az elődöntőben pedig Kjaer hibázott, és egyenlített Anglia. A csoportkörben nyolc, a kieséses szakaszban három öngól esett, és a szenvedő fél egyetlen kivétellel el is veszítette a mérkőzést. A sort a spanyolok törték meg, a horvátoknak ajándékozott nyolcaddöntőbeli gólt követően a rendes játékidő döntetlennel ért véget, majd a hosszabbításban 5–3-ra nyertek. Arra a kérdésre, mégis mi történik ezen a tornán, nehéz felelni, a legjobban talán az a teória tartja magát, amely szerint a játékosok mentálisan kimerültek a járványhelyzet miatt meglehetősen speciális körülmények között zajló idény végére.

VÉGET ÉRHET A DÉL-EURÓPAI NEMZETEK URALMA

Amióta a 2004-es Európa-bajnokságot Görögország megnyerte, nem történt nagy meglepetés a kontinensviadalok döntőjében. A következő két tornán Spanyolország diadalmaskodott, míg 2016-ban Portugália. A dél-európai nemzetek hegemóniája már több mint 12 éve tart, és tovább folytatódhat, ha a vasárnapi döntőben Olaszország legyőzi Angliát. A siker kulcsa a jó formában lévő topjátékosokban és a taktikában keresendő. A 2000-es évek második felétől a spanyolok által képviselt tiki-taka volt az uralkodó stílus, a labdabirtoklásra, sok rövid passzra épülő játékot mind a Barcelona, mind a részben a katalánok sztárjaira épülő válogatott tökélyre fejlesztette. A változást nagyjából a Bayern München 2013-as triplázásától (bajnoki cím, a Német Kupa és a Bajnokok Ligája megnyerése), valamint a német válogatott 2014-es világbajnokságon aratott győzelmétől lehet datálni, ezt követően az erőfutball és az úgynevezett gegenpressing, azaz a labdavesztés utáni erőteljes letámadás kezdett Európa-szerte elterjedni, és a jelenlegi modern futball alapját is az erre épülő játékrendszer képezi. Minden nemzet a saját stílusát megtartva próbál alkalmazkodni a kor elvárásaihoz, amiből a 2016-os Eb-n Cristiano Ronaldónak és az érte tűzbe menő csapatának köszönhetően a portugálok jöttek ki a legjobban, a 2018-as vb-n pedig Franciaország ért a csúcsra.

Az idei kontinensviadal döntősei főként a szövetségi kapitányok áldozatos munkájának köszönhetik a sikert. Gareth Southgate és Roberto Mancini is éveket szánt rá, hogy csapatával begyakorolja a látványos támadójáték helyett stabil védekezésre épülő taktikáját, aminek sikerét mutatja, hogy az olaszok 33 mérkőzés óta veretlenek, az angolok pedig a torna eddigi hat mérkőzésén csak egy gólt kaptak. A vasárnapi döntőben vitathatatlanul a torna két legjobb formában lévő együttese találkozik, és számos tanulságot lehet majd levonni abból is, hogy ki örül a végén.

EB 2020, AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Június 26., szombat, 18.00
Amszterdam
Wales–Dánia 0–4
[1]
Június 26., szombat, 21.00
London
Olaszország–Ausztria 2–1 – h. u.
[2]
Június 27., vasárnap, 18.00
Budapest
Hollandia–Csehország 0–2
[3]
Június 27., vasárnap, 21.00
Sevilla
Belgium–Portugália 1–0
[4]
Június 28., hétfő, 18.00
Koppenhága
Horvátország–Spanyolország 3–5 – h. u.
[5]
Június 28., hétfő, 21.00
Bukarest
Franciaország–Svájc 3–3 – 11-esekkel: 4–5
[6]
Június 29., kedd, 18.00
London
Anglia–Németország 2–0[7]
Június 29., kedd, 21.00
Glasgow
Svédország–Ukrajna 1–2 – h. u.
[8]
NEGYEDDÖNTŐ
Július 2., péntek, 18.00
Szentpétervár
Svájc–Spanyolország 1–1 – 11-esekkel: 1–3
[9]
Július 2., péntek, 21.00
München
Belgium–Olaszország 1–2
[10]
Július 3., szombat, 18.00
Baki
Csehország–Dánia 1–2
[11]
Július 3., szombat, 21.00
Róma
Ukrajna–Anglia 0–4
[12]
ELŐDÖNTŐ
Július 6., kedd, 21.00
London
Olaszország–Spanyolország 1–1 – 11-esekkel: 4–2
[13]
Július 7., szerda, 21.00
London
Anglia–Dánia 2–1 – h. u.
[14]
DÖNTŐ
Július 11., vasárnap, 21.00
London
Olaszország–Anglia

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókusztekercs: ezentúl csak így készítem!

Hozzászólások

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezekből a karácsonyi sütikből egy morzsa sem marad
várják a felajánlásokat
Országos adventi pénzadománygyűjtést indított az Ökumenikus Segélyszervezet
túltolt píszí / 26 perce
Kiszivárgott dokumentum: Brüsszel betiltaná a karácsony kifejezést és a keresztény nevek használatát
Egészen vad kommunikációs irányelveket fogalmaz meg egy uniós belső dokumentum.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Demeter Dezső 69 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. december 1-jén, szerdán, 15 órakor lesz az agostyáni római katolikus templomban, majd ezt követően helyezzük örök nyugalomra az agostyáni temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, a ravatalra koszorút, virágot helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Hrubi Ferencné 89 éves korában elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyezzük örök nyugalomba. Aki szerette és tisztelte őrizze meg emlékezetében. A gyászoló család
Mély megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Bodnár László kertészmérnök - tanár életének 84. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. november 30-án, kedden, 12 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temetőben, a régi ravatalozónál. Köszönjük mindazok részvétét, akik mély fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
"Egy váratlan percben életed véget ért, Mint vihar a rózsát, a halál tépte szét. Hosszú útra mentél, búcsút sem intettél, Elhagytad a házat és minket, akiket szerettél. Örök az arcod, nem száll el szavad, Szereteted, mosolyod a szívünkben marad. Szerettünk nagyon, amíg csak éltél, Legyen áldott a föld, hova megpihenni tértél." Fájó szívvel emlékezünk a feledhetetlen, Csákány József halálának 1. évfordulóján. Szerető feleséged, fiaid, menyeid és unokáid
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Hegedüs Istvánné 86 éves korában rövid szenvedés után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. november 29-én, hétfőn, 13 órakor lesz az oroszlányi temető ravatalozójában. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Kelecsényi László 68 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. november 30-án, kedden, 15 órakor lesz Tatán, a Környei úti temető ravatalozójánál. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen szerettünk búcsúztatásán megjelennek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Jártó József 74 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. november 27-én, szombaton, 12 órakor lesz Tatabányán, a síkvölgyi temetőben, a sírnál. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Brandl József a Csordakúti Bányaüzem volt dolgozója 82 éves korában türelemmel viselt betegség után elhunyt. Temetése 2021. november 26-án, pénteken, 15 órakor lesz a vértessomlói temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunkat utolsó útjára elkísérik és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Friedrich Istvánné Horváth Marica a Hadkiegészítő Parancsnokság volt dolgozója 79 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. november 26-án, pénteken, 13 órakor lesz a környei temető ravatalozójában. Kérjük, részvétüket egy-egy szál virággal fejezzék ki. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Németh Lászlóné Duma Mária 78 éves korában elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szabó Aladár 67 éves korában elhunyt. Temetése 2021. november 26-án, pénteken, 14 órakor lesz a nagyigmándi református temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen szerettünk búcsúztatásán megjelennek, sírjára a kegyelet virágait helyezik és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
"Bennünk él egy arc, Egy végtelen szeretet, Amit tőlünk soha senki El nem vehet. Telhetnek hónapok, Múlhatnak évek, Szívből szeretünk, S nem feledünk téged." Fájó szívvel emlékezünk Gombik László halálának 1. évfordulóján. Szerető családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Csapó Bálint és neje, Falmann Angyalka csendesen elhunytak. Hamvasztás utáni búcsúztatásuk 2021. november 25-én, csütörtökön, 15 órakor lesz Tatán, az Almási úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Tessenyi Dezsőné Verebélyi Mária Katalin volt környei lakos 64 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. november 24-én, szerdán, 10 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temetőben, a sírnál. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Töli János a XII. akna volt dolgozója 80 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. november 24-én, szerdán, 11 óra 30 perckor lesz Tatabányán, az újtelepi temető új ravatalozójában. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára a kegyelet virágait helyezik és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
"Egy pillangó, ki csillagot keres, S elgázolja egy durva szekeres." (Juhász Gyula) Szívünkben mély fájdalommal emlékezünk szeretett fiunk, CZÉRNA BALÁZS tragikus halálának 17. évfordulója alkalmából! Szerető szüleid
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szabó Gizella az IKR nyugdíjasa 73 éves korában elhunyt. Temetése 2021. november 22-én, hétfőn, 14 órakor lesz a szomori temetőben református szertartás szerint. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Balogh Sándor az oroszlányi Központi Gépjavító Üzem volt dolgozója és az oroszlányi ökölvívó szakosztály volt sportolója 74 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. november 23-án, kedden, 11 órakor lesz az oroszlányi temetőben, a sírnál. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Németh Sándor a tatai Melódia bolt volt vezetője türelemmel viselt betegség után 83 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. november 20-án, szombaton, 13 órakor lesz Tatán, a Környei úti temető ravatalozójánál. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen szerettünk búcsúztatásán megjelennek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Bombicz Imréné Farkas Margit 94 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. november 19-én, pénteken, 13 órakor lesz a baji temető ravatalozójánál. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen szerettünk búcsúztatásán megjelennek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Sargentini újratöltve / 34 perce
Varga Judit: a brüsszeli előítéletek maradnak, de az élet megy tovább
slágerdömping / 50 perce
Kőkemény klubkoncertekkel búcsúzhatunk ettől az évtől
bizonytalan folytatás / 1 órája
Elmarad a téli Universiade
Az új űrállomáshoz / 1 órája
Univerzális űrhajót fejleszt a Roszkoszmosz
új otthont kaptak / 1 órája
Harminc szélesszájú orrszarvút helyeztek el a ruandai Akagera Nemzeti Parkban
Nemzetközi szervezet / 2 órája
A kormányfő az OECD főtitkárával tárgyalt